Αδύναμος κρίκος η κυβέρνηση

18/03/18 • 09:22 | UPD 18/03/18 • 09:22

Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε παντοδύναμος. Κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό ότι θα εφάρμοζε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο προέβλεπε παροχές ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ υφάρπαξε ξανά την ψήφο των πολιτών τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενος ότι τα δύσκολα είχαν περάσει μετά το δημοψήφισμα και τα capital controls. Και ας είχε υπογράψει ένα τρίτο βαρύ Μνημόνιο.

ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ όμως φάνηκαν τα ψέματα στα οποία βασίστηκε η κυβέρνηση. Εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον ο κ. Τσίπρας περιφέρει τις πολιτικές του αδυναμίες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, περιμένοντας ένα θαύμα που ποτέ δεν έρχεται. Παλιότερα ήταν ο Ομπάμα που θα μας διέγραφε το χρέος, έπειτα ο Μακρόν που θα μας προσέφερε οικονομική ελευθερία, ύστερα η Μέρκελ που θα έχανε τις εκλογές από τον Σουλτς, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην Ευρώπη.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ πεδίο, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα λειτούργησαν ως παράγοντας αστάθειας. Πότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έφευγε από την Ελλάδα, πότε θα εφαρμοζόταν το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και πότε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο δεν θα δέχονταν ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν να έχει δεσμευθεί η χώρα για παράταση της λιτότητας τουλάχιστον έως το 2022 και για επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων έως το 2060 και, βεβαίως, να περιμένει τους πολίτες νέα δέσμη σκληρών μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων από το 2019 και η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από το 2020, αν δεν εφαρμοστεί και αυτή νωρίτερα όπως ζητά το ΔΝΤ.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα είναι εμφανής. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά διψήφια ποσοστά διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις επιθέσεις λάσπης και τα διχαστικά παιχνίδια του Μαξίμου αυτή η διαφορά δεν φαίνεται να μειώνεται.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως αυτή η αδυναμία είναι ορατή και στο εξωτερικό. Οι δανειστές έχουν επιβάλει πλήρως τη γραμμή τους, αδιαφορώντας για το αύριο των Ελλήνων. Δεν νοιάζονται για την πολιτική υπερφορολόγησης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και διαλύει τον παραγωγικό ιστό και κλείνουν τα μάτια στην πολιτική διόγκωσης του δημόσιου τομέα και στη διαδικασία απορρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

ΤΟ ΜΟΝΟ που τους ενδιαφέρει είναι ο προϋπολογισμός να «γράφει» υψηλά πλεονάσματα, προϊόν της υπερφορολόγησης και της στάσης πληρωμών του Δημοσίου, ασχέτως εάν η οικονομία δεν μπορεί να τρέξει.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ αυτή είναι επίσης φανερή και στην εξωτερική μας πολιτική. To διαπιστώνουμε και από την απίστευτη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και της επιθετικότητας που βγάζει ο Ερντογάν σε καθημερινή βάση, αλλά και στο Σκοπιανό, όπου οι γείτονες, χωρίς να απεμπολήσουν τις αλυτρωτικές θέσεις τους, έφθασαν στο σημείο να ζητήσουν αλλαγή του ελληνικού Συντάγματος.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα οπισθοδρομεί, πολύ απλά γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τα εθνικά ζητήματα και να βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας. Οσο καθυστερεί η πολιτική αλλαγή τόσο πιο βαρύ γίνεται το κόστος της οπισθοδρόμησης για τους πολίτες. Οχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην Υγεία, στην Παιδεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη λειτουργία των θεσμών, στην ποιότητα της Δημοκρατίας.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε υψηλό κόστος για τη χώρα και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, την πληρώνουν συνήθως οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής