Προτάσεις αντί για λαϊκισμούς

11/03/18 • 08:12 | UPD 11/03/18 • 14:48

Η κυβέρνηση βρίσκει μπροστά της τα αποτελέσματα των πολιτικών της σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στην καθημερινότητα του πολίτη, στη δημόσια ασφάλεια, στα εξωτερικά θέματα, στην εθνική άμυνα. Και, δυστυχώς, το τίμημα είναι πολύ υψηλό για τους πολίτες και οι κίνδυνοι για τη χώρα μεγάλοι.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει κολλήσει και ο πρωθυπουργός τώρα αντιλαμβάνεται τη σημασία που θα είχε η μείωση των φόρων στην πραγματική οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία. Μόνο που τώρα είναι πολύ αργά. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν μπορεί να εφαρμόσει μια αποτελεσματική πολιτική μείωσης της φορολογίας, των εισφορών κ.λπ., καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συνδυαστεί με τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και των δημόσιων δαπανών.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το Μέγαρο Μαξίμου, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου και σήμερα, έχει επιλέξει τις χειρότερες πρακτικές της δεκαετίας του ’80, θέλοντας να εγκαθιδρύσει ένα κομματικό κράτος μέσω της τοποθέτησης ημέτερων κομισαρίων 5ετούς θητείας σε θέσεις-κλειδιά της ιεραρχίας των υπουργείων, με στόχο τον κομματικό έλεγχο ακόμα και όταν δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, με υποσχέσεις για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αναζητά εκλογική πελατεία, μέσα από μια ρουσφετολογική πολιτική, που λειτουργεί εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, της ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των ανέργων, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ αυτούς, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, καθώς ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχθεί κομματικούς εγκάθετους στην κρατική μηχανή και θα θέσει τέρμα στις παράνομες μονιμοποιήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης αναλύει το σχέδιο διακυβέρνησης της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που αφήνει περιθώρια για συγκεκριμένες μειώσεις φόρων και εισφορών. Λέει ναι στην αξιολόγηση και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και προτάσσει την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων, προκειμένου να μη χάνεται χρόνος σε γραφειοκρατία και εμπόδια.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι γνωρίζει πως θα παραλάβει την οικονομία σε πολύ άσχημη κατάσταση με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα για υψηλά πλεονάσματα και άγρια λιτότητα. Γι’ αυτό, δίνει προτεραιότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην έλευση νέων επενδύσεων, στη μείωση της κρατικής σπατάλης, στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τις μεταρρυθμίσεις, όπως στο ασφαλιστικό σύστημα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με την επανίδρυση της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» που έχει αποφασίσει και το δόγμα της μηδενικής ανοχής που σκοπεύει να εφαρμόσει σε θέματα ανομίας και παραβατικότητας. Και, βεβαίως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται με επιπολαιότητα.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η χώρα βρίσκεται πλέον σε μια πολύ δύσκολη φάση. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη, τουλάχιστον στο ρυθμό της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ η αντιμετώπιση της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οδηγεί σε αστάθεια.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μια νέα κυβέρνηση, μεταρρυθμιστική, με θετικό πολιτικό πρόσημο, που δεν θα επενδύει στο λαϊκισμό και τα ψέματα, όπως κάνει η σημερινή, αλλά θα διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο για τη χώρα, με συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τα εθνικά θέματα, όπως αυτές που προτείνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής