Το άχθος του ιδιωτικού χρέους

10/03/18 • 08:27 | UPD 10/03/18 • 08:27

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην Εφορία, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για το ιδιωτικό χρέος έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ

Μπορεί το βάρος της κυβέρνησης να έχει πέσει στο θέμα της ρύθμισης του δημoσίου χρέους, χωρίς βεβαίως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, όμως την τελευταία τριετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ιδιωτικό χρέος έχει γιγαντωθεί.

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην Εφορία, οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και το συνολικό χρέος μεγαλώνει κάθε μήνα με ρυθμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ένα σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με ρεαλιστικά κριτήρια. Το βασικό σκεπτικό είναι, πρώτον να ξεκαθαρίσει το Δημόσιο και με διακομματική συναίνεση ποια χρέη είναι αυτά που μπορούν να εισπραχθούν και ποια όχι. Αυτά δηλαδή που οι οφειλέτες έχουν αποβιώσει ή έχουν πτωχεύσει τις επιχειρήσεις τους. Και, δεύτερον, να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης για τους μικροοφειλέτες που χρωστούν π.χ. μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ μέχρι 3.000 ευρώ να παγώσει το μισό ποσό.

Οταν υπάρχει μέριμνα για τη ρύθμιση των χρεών των μικρών επιχειρήσεων δεν μπορεί να μην εφαρμοστούν αντίστοιχες ρυθμίσεις και για έναν πολίτη που πληρώνει ΕΝΦΙΑ, φόρους και εισφορές και αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Θα πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές διευκόλυνσης και για αυτούς. Με δόσεις και χαμηλό κόστος αποπληρωμής και όχι με πρόστιμα και λοιπές επιβαρύνσεις.

Το βασικό ζητούμενο είναι να πάρει μπροστά η οικονομία. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε με αυξήσεις φόρων, που μειώνουν τα εισοδήματα και νεκρώνουν την αγορά, προκειμένου να εμφανίζει το κράτος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ούτε μπορεί επίσης να συνεχίζεται η κρατική σπατάλη με κομματικούς διορισμούς και παχυλές αμοιβές σε μετακλητούς, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πελατειακές σχέσεις της κυβέρνησης.

Επομένως, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπως και η πρόθεσή του για μείωση των φόρων και της σπατάλης, ώστε να μεγαλώσει η πίτα της οικονομίας. Μόνο που αυτά δεν μπορούν να γίνουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με πολιτική αλλαγή.