Το λάθος του πρωθυπουργού

09/03/18 • 07:45 | UPD 09/03/18 • 10:58

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μπορεί να είχε ως βασικό αντικείμενο τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, ωστόσο ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική και για άλλα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στη μεθόριο, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι πρωθυπουργός και κυβέρνηση προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, παρότι αρχίζει να παίρνει διαστάσεις καθώς η Αγκυρα εμφανίζει σκληρή στάση.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι δεν θα αναδείξει ένα σύνηθες συμβάν σε διπλωματικό επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως θα μας μπλέξει σε περιπέτειες. Το Μέγαρο Μαξίμου υποτίμησε αρχικά το επεισόδιο, δεν απέτρεψε την κλιμάκωσή του και τώρα κλείνει τα μάτια μπροστά στα προβλήματα που έχουν γιγαντωθεί.

Κάνει μεγάλο λάθος ο πρωθυπουργός. Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών είναι τεράστιο ζήτημα. Και ο ίδιος, ο οποίος στο παρελθόν απειλούσε με συνόδους κορυφής για να κλείσει μια αξιολόγηση, θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει όλη την Ευρώπη για να λυθεί ένα ζήτημα που έχει εξελιχθεί ουσιαστικά σε ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν απάντησε στο ερώτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αν όντως είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, δεν έχει καταλάβει ότι πλέον πρέπει να πράξει τα πάντα προκειμένου να επιστρέψουν οι δύο συλληφθέντες στις οικογένειές τους.

Ούτε έχει καταλάβει ότι η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες δικαίου. Το έχουν διαπιστώσει όμως η Γερμανία και όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θα έπρεπε να είχαμε στο πλευρό μας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Οχι με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Τα εθνικά θέματα θέλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Οταν την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων θα έκλεινε άμεσα και τώρα κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη τους, σημαίνει ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά από την κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα έλλειμμα που το πληρώνει η χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου