Οχι παιχνίδια με τους ανέργους

08/03/18 • 07:20 | UPD 08/03/18 • 07:49

Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση στο ζήτημα του διαγωνισμού για τις 8.166 προσλήψεις οδοκαθαριστών στους δήμους.

Το υπουργείο Εσωτερικών, στην προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο για να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους που υπηρετούν σήμερα στις υπηρεσίες καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενός «ανοικτού» διαγωνισμού, επέβαλε τελικώς μια νέα «φωτογραφική» διάταξη στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, αποκλείοντας έτσι ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό έγινε μόλις διαπίστωσε ότι, με βάση την αρχική προκήρυξη, θα μονιμοποιούνταν μόλις οι μισοί συμβασιούχοι, παρά το μπόνους που είχε προβλεφθεί για αυτούς. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η σχετική αλλαγή στα κριτήρια μοριοδότησης επήλθε επισήμως μόλις χθες και ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για πρόσληψη στις συγκεκριμένες 8.166 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στους δήμους, στην πραγματικότητα οι θέσεις αυτές είναι ήδη κλεισμένες από υπηρετούντες συμβασιούχους, λόγω «φωτογραφικών» προσόντων.
Αυτά τα παιχνίδια με τους ανέργους θα πρέπει να σταματήσουν από πλευράς κυβέρνησης. Η ανεργία, που πλήττει αυτή την περίοδο ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, δεν προσφέρεται για προεκλογικά κόλπα και πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτε μπορεί οι άνεργοι, αλλά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να τίθενται σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας από την κυβέρνηση.

Εφόσον ο υπουργός Εσωτερικών ήθελε να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους, ας το έλεγε ξεκάθαρα από την αρχή. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει ρητά τις μετατροπές των συμβάσεων (βλ. μονιμοποιήσεις), εφηύραν ένα τρικ για να το επιτύχουν, εμπλέκοντας και το ΑΣΕΠ.

Αυτή η πρακτική, όμως, αφενός συνιστά κοροϊδία όλων των άλλων υποψηφίων που δεν έχουν προϋπηρεσία στους δήμους αλλά στον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας και προσφυγών των θιγομένων στη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως πλήττει και το κύρος της ίδιας της Ανεξάρτητης Αρχής, του ΑΣΕΠ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου