Μάχες εντυπώσεων στην οικονομία

05/03/18 • 07:53 | UPD 05/03/18 • 07:53

Η κυβέρνηση έχει μπει σε μία μάχη εντυπώσεων με επίκεντρο το ζήτημα της «καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του Συνεδρίου των Δελφών «ξόρκισε» το σενάριο της προληπτικής γραμμής χωρίς να γνωρίζει ουδείς για ποιο λόγο το Μαξίμου έχει δαιμονοποιήσει μία εναλλακτική λύση η οποία θα μπορούσε να αποφορτίσει τις πιέσεις που δέχονται στις αγορές τα ελληνικά ομόλογα.

Κατ’ αρχάς, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το στόχο ένταξης των εγχώριων τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δανείζονται από το 2015 με πάμφθηνα επιτόκια μέσω της ΕΚΤ, αλλά δυστυχώς εμείς συμπέσαμε με την περίοδο Τσίπρα-Βαρουφάκη που έφερε τα capital controls και τα νέα Μνημόνια, με αποτέλεσμα να μείνουμε εκτός του προγράμματος Ντράγκι.

Ετσι όπως διαμορφώνεται τώρα το κλίμα στις χρηματαγορές, το επιτόκιο δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε μακροχρόνια βάση διαμορφώνεται πάνω από 4,5%, πολύ υψηλότερο δηλαδή από το 1% που πληρώνουμε τώρα βάσει του δανειακού προγράμματος.

Η ύπαρξη προληπτικής γραμμής, που θα λειτουργούσε ως δίχτυ ασφαλείας από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές και να περιορίσει τα επιτόκια των αγορών.
Αντιθέτως, η μονομανία της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» λειτουργεί αντιστρόφως, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν ορατά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομίας και οριστική διευθέτηση στο ζήτημα του χρέους. Η δυσπιστία των επενδυτών παραμένει για τις προοπτικές της αγοράς, ενώ το εύθραυστο κλίμα που επικρατεί στα χρηματιστήρια τελικώς επιβαρύνει το κόστος δανεισμού.

Σε τελική ανάλυση, η λύση που θα επικρατήσει δεν θα είναι αποτέλεσμα της θέλησης της κυβέρνησης ή των δανειστών, αλλά συνάρτηση των διαθέσεων της αγοράς.

Εάν οι επενδυτές κρίνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξομαλύνεται, το κόστος δανεισμού θα μειωθεί, σε αντίθετη περίπτωση τα επιτόκια θα παραμείνουν απαγορευτικά για το Δημόσιο.

Αυτό που προέχει είναι το πώς θα αποκτήσει η οικονομία αναπτυξιακή δυναμική. Μόνο που οι κυβερνητικές επιλογές της υπερφορολόγησης και της διεύρυνσης του κομματικού κράτους συντηρούν την αβεβαιότητα και ανακυκλώνουν το πρόβλημα.

Εκεί πρέπει να δοθούν οι μάχες και όχι στον τρόπο δανεισμού μας μετά τον Αύγουστο του 2018…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου