Κατώτεροι των περιστάσεων

26/02/18 • 07:24 | UPD 26/02/18 • 07:24

Υποτίθεται ότι ο κ. Τσίπρας προσέγγισε τα Σκόπια προκειμένου να μην πέσουν στις αγκάλες της Αγκυρας αλλά στην πράξη βλέπουμε Τουρκία και ΠΓΔΜ να έχουν συμμαχήσει σε θέσεις αντίθετες με τις ελληνικές.

Εάν κάτι χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η παντελής έλλειψη προνοητικότητας. Μαέστροι στην ίντριγκα, ατσίδες στην προπαγάνδα, κορυφαίοι στις ύβρεις κατά των αντιπάλων, αλλά στο Μαξίμου δεν μπορούν να αντιληφθούν το παραμικρό σε ό,τι αφορά την πραγματική άσκηση πολιτικής.

Οι πολίτες διαπίστωσαν το έλλειμμα αυτό πικρά, γιατί εξακολουθούν να πληρώνουν, στο μέτωπο της οικονομίας, όταν ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να αδράξει την ευκαιρία που είχε στις αρχές του 2015 για να κλείσει μία καλή συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Οδήγησε τη διαπραγμάτευση στα άκρα με βασικό όπλο ότι οι δανειστές θα τρομάξουν εάν τους απειλήσουμε με Grexit.

Ακόμη και τώρα επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Δημιουργούν μέτωπα με τον Ντράγκι σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεγαλοποιούν την υπόθεση της «καθαρής εξόδου» λες και η προληπτική γραμμή, που είχε λάβει η Πορτογαλία είναι «καταραμένη», υπόσχονται φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν έχουν δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουν μέτρα 5,2 δισεκατομμυρίων.

Η ίδια απρονοησία και στα εθνικά μας θέματα. Δεν ξέρουμε ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα χωρίς η ελληνική πλευρά να διαθέτει την παραμικρή ατζέντα με αποτέλεσμα ο Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο να αμφισβητήσει ακόμη και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Γνωρίζουμε όμως ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε, ως μη όφειλε, στον «σουλτάνο» ότι θα του έδινε τους 8 στρατιωτικούς με αποτέλεσμα η Τουρκία να κλιμακώσει τις προκλήσεις της σε Κύπρο και Αιγαίο.

Στο Νταβός ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Ζάεφ, ο οποίος ανέλαβε δεσμεύσεις συμβολικού χαρακτήρα, όπως τη μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου χωρίς όμως να δεχθεί το παραμικρό στην αλλαγή Συντάγματος, που περιέχει αλυτρωτικές θέσεις. Τώρα τα Σκόπια εμφανίζονται ότι τηρούν τις ανούσιες δεσμεύσεις τους και βάζουν σε θέση άμυνας την ελληνική πλευρά.

Υποτίθεται ότι ο κ. Τσίπρας προσέγγισε τα Σκόπια προκειμένου να μην πέσουν στις αγκάλες της Αγκυρας αλλά στην πράξη βλέπουμε Τουρκία και ΠΓΔΜ να έχουν συμμαχήσει σε θέσεις αντίθετες με τις ελληνικές.
Δυστυχώς στο Μαξίμου είναι αετοί στις δολοπλοκίες αλλά στα ζητήματα διακυβέρνησης δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου