Πανηγυρίζοντας για τις αποτυχίες

23/02/18 • 07:20 | UPD 23/02/18 • 08:00

Ενα από τα πιο σουρεαλιστικά στιγμιότυπα της μαραθώνιας συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση Novartis ήταν όταν ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε με υπερηφάνεια την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο Moody’s προκαλώντας την ενθουσιώδη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν ο ίδιος πολιτικός, ο οποίος, στις αρχές του 2015, όταν η Moody’s προειδοποιούσε ότι μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, έλεγε ότι την κυβέρνηση της Ν.Δ. τη στηρίζουν μόνο τα γεράκια των αγορών και ο Σόιμπλε.

Ομως σήμερα δεν υπάρχει κανείς λόγος για πανηγυρισμούς. Η Ελλάδα έχασε πολλές βαθμίδες στην επενδυτική κλίμακα της οικονομικής αξιολόγησης κατά τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και, παρά την αναβάθμιση, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα μία θέση χαμηλότερα από την Αργεντινή και δύο θέσεις κάτω από την Αλβανία.

Αντί, λοιπόν, για θριαμβολογίες, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε να είχε θορυβηθεί από την εκτίμηση της Citi Group ότι η ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2017 δεν ξεπέρασε το 0,6%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται συνολικά στο 1,3% του ΑΕΠ πέρυσι, έναντι αρχικού στόχου 2,7% και δεύτερου στόχου 1,7%.

Ο κ. Τσίπρας έπεσε θύμα της πολιτικής που επέλεξε μαζί με τους δανειστές σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Οι δανειστές εξασφαλίζουν τα χρήματά τους μέσω του υπερταμείου και γι’ αυτό έχουν ανεχθεί την υπερφορολόγηση που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αντί της μείωσης των δημόσιων δαπανών, για την επίτευξη θηριωδών πλεονασμάτων.

Οι υπέρογκοι φόροι έχουν ως αποτέλεσμα να στραγγίζει η αγορά από κεφάλαια, να μειώνεται η κατανάλωση και τελικώς να χάνονται οι στόχοι της ανάπτυξης. Επειδή μάλιστα θα επιδεινωθεί η κατάσταση από τις αρχές του νέου έτους με την πιθανή ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, οι πανηγυρισμοί του κ. Τσίπρα στη Βουλή είναι ένα μέρος της παράστασης που έχει στήσει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ομως οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την παράσταση της κυβέρνησης και θα δώσουν τη δική τους απάντηση στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου