Ανίκανοι και στις σκευωρίες

22/02/18 • 07:45 | UPD 22/02/18 • 07:47

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για όλους.

Το διεθνές οικονομικό, επιχειρηματικό σκάνδαλο της Novartis μόνο εδώ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., μετατράπηκε σε περίστροφο με σκοπό να δολοφονήσει χαρακτήρες πολιτικών της αντιπάλων.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φερόμενοι ως δωροδοκηθέντες πολιτικοί ήταν συντριπτικά. Οι βασικοί ισχυρισμοί των προστατευόμενων μαρτύρων καταρρίφθηκαν. Αποκαλύφθηκαν ψέματα ακόμα και για ημερομηνίες και ποσά που δεν στέκουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά πολεμούσε κάθε προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και με τις θέσεις του στήριζε τις φαρμακοβιομηχανίες, τώρα έχει αναλάβει το ρόλο του κατηγόρου με βάση ανώνυμους μάρτυρες, όπως προκύπτει από τις αγορεύσεις των «εμπλεκομένων» πολιτικών στη Βουλή.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με τη φαρμακευτική δαπάνη. Το 2014, επί κυβέρνησης Ν.Δ., μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σε βάρος των συμφερόντων των πολυεθνικών ομίλων και της Novartis, η οποία έχασε μερίδιο αγοράς, αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυξήθηκε οριακά η φαρμακευτική δαπάνη, πέρασε σε κερδοφορία.
Επίσης, χθες αποτυπώθηκε η απίστευτη προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από το Μαξίμου. Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Θάνου και των παρεμβάσεων στην πορεία της υπόθεσης.

Η διαπλοκή των εξουσιών είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για τη Δημοκρατία και τους πολίτες. Ιδίως όταν η Δικαιοσύνη αποτελεί καταφύγιο για όλους. Από τον ανώνυμο πολίτη έως πρώην πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση προέβη σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις, κοινοβουλευτικές και δικονομικές. Απάλλαξε εκ των προτέρων τον υπουργό Υγείας των δικών της ημερών και θέλει να θέσει σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας την αντιπολίτευση μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Για αυτό θα πρέπει η συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής να μην είναι τυπική, αλλά ουσιαστική. Να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια μέσα από τη Βουλή και την πιστή τήρηση των νόμων και του Συντάγματος. Ολα στο φως, αλλά όχι με την κυβέρνηση και τα κυκλώματά της στο ημίφως.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου