«Ολοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου»

20/02/18 • 08:11 | UPD 20/02/18 • 08:11

Η αυθόρμητη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για το σκάνδαλο Νοβάρτις ότι θα ήταν ο ίδιος ευτυχής εάν οι πολιτικοί αποδείξουν την αθωότητά τους και δεν εμπλέκονται στην υπόθεση αποτυπώνει πλήρως την καθεστωτική λογική της κυβέρνησης.

«Και οι δέκα πολιτικοί είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου», είναι το αντιδημοκρατικό δόγμα που θέλει να περάσει στην κοινή γνώμη το Μαξίμου παραπέμποντας σε πρακτικές ολοκληρωτισμού.

Επιπλέον η διασύνδεση κυβερνητικών στελεχών με παράγοντες της Δικαιοσύνης, που ορισμένες φορές γίνεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, δίνει την εντύπωση χειραγώγησης της υπόθεσης σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της.

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής δυστυχώς δεν γίνεται για να διερευνηθεί το σκάνδαλο της Νοβάρτις. Σε όλες τις χώρες η υπόθεση θεωρήθηκε από τις κυβερνήσεις ως ένα επιχειρηματικό και οικονομικό σκάνδαλο επηρεασμού του ιατρικού κόσμου από τον φαρμακευτικό όμιλο. Για τον σκοπό αυτό όλες οι χώρες επεδίωξαν αποζημιώσεις από τη Νοβάρτις ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστησαν από τις αθέμιτες πρακτικές της επιχείρησης.

Μόνο στην Ελλάδα η Νοβάρτις χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εξολόθρευσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης με την εταιρεία να μένει στο απυρόβλητο.
Δέκα πολιτικοί, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο Ελληνας επίτροπος κατηγορούνται για χρηματισμό από προστατευόμενους μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων είναι γεμάτες από εικασίες και αοριστίες. Δεν υπάρχει προηγούμενο διεθνώς κορυφαίοι πολιτικοί να κατηγορούνται από ανώνυμους μάρτυρες.

Επιπλέον η επίκληση του FBI από στελέχη του Μαξίμου δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η εμπλοκή των 10 πολιτικών είναι αποτέλεσμα των ανώνυμων μαρτυριών και όχι των αμερικανικών ερευνών.

Μπορεί η προηγούμενη κυβέρνηση να μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και να συρρίκνωσε το μερίδιο της Νοβάρτις στις δημόσιες προμήθειες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ζητούσε διαρκώς αύξηση των κονδυλίων για φάρμακα, όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ουσία αλλά για τη δημιουργία σκηνικού αρένας.

Τα κόλπα που έχει μεταχειρισθεί το Μαξίμου στην υπόθεση Νοβάρτις καταλύουν το κράτος δικαίου ενώ η πολιτική της έντασης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση δεν είναι ικανή για να καλυφθεί η ανεπάρκειά της.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου