Αδίστακτοι μέχρι τέλους

11/02/18 • 08:06 | UPD 11/02/18 • 08:06

Το σκάνδαλο της Novartis, που κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, ξέσπασε λίγες μόλις ώρες μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος για το ζήτημα του Σκοπιανού.

Η σπουδή της κυβέρνησης να ρίξει στην αρένα μια υπόθεση με πολλές πτυχές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, εκδηλώθηκε με πολλούς τρόπους, δείχνοντας ότι υπήρξε πραγματική πίεση προς τη δικαστική εξουσία να «τρέξει» τις εξελίξεις.

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, ως μη ώφειλε, έσπευσε να συναντηθεί τη Δευτέρα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και αφού πρώτα είχε αρνηθεί, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι πήγε για αυτό το θέμα. Λίγες ώρες αργότερα, η δικογραφία εστάλη στον υπουργό Δικαιοσύνης και αμέσως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου προχώρησαν σε πομπώδεις δηλώσεις σχετικά με τις διαστάσεις του σκανδάλου.

Από εκεί και πέρα, η εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, προέκυψε μέσα από μια αμφιλεγόμενη διαδικασία προστατευόμενων μαρτύρων, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των προσώπων που κατονομάζονται, αλλά και την απαίτηση των πολιτικών κομμάτων να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων, προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία τους.

Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό σκάνδαλο που αφορά στον τρόπο συνταγογράφησης φαρμάκων από χιλιάδες γιατρούς, και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει μετατραπεί σε μια απίστευτη λασπομαχία, όπου δυστυχώς δεν είναι απολύτως ορατή η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και εν προκειμένω της εκτελεστικής από τη δικαστική.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι παίζει την τελευταία του ζαριά πριν από το τέλος της θητείας του. Θέλει να θέσει σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η υπόθεση θα επιστρέψει μέσω της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στη Δικαιοσύνη, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ξέπλυμα χρήματος από πολιτικούς. Και η εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι έρευνες είναι μακροχρόνιες. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι η Δικαιοσύνη να ξετυλίξει το μίτο της Αριάδνης, τα πολιτικά πρόσωπα που τα ονόματά τους αναφέρονται στη δικογραφία θα φέρουν το στίγμα του εμπλεκομένου σε μια υπόθεση διαφθοράς.
Αυτό ήταν και το σκεπτικό του Μαξίμου. Να θέσει δηλαδή σε ομηρία στελέχη πρώτης γραμμής της αντιπολίτευσης, ώστε να περιορίσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία, επιχείρησε να τη διασπάσει με το ζήτημα του Σκοπιανού, προσπάθεια που απέτυχε, και τώρα το Μαξίμου επανέρχεται με όχημα τους ανώνυμους μάρτυρες της Novartis.

Οι πολίτες όμως έχουν καταλάβει πλέον ότι η παρέα του Μαξίμου είναι αδίστακτη. Χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να παραμείνει στην εξουσία και δεν διστάζει να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να πετύχει το σκοπό της. Από την οικονομία μέχρι την αλήθεια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής