Η σκανδαλολογία και η πραγματικότητα

08/02/18 • 07:47 | UPD 08/02/18 • 07:47

Το παιχνίδι των εντυπώσεων στο οποίο έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου, με όχημα την υπόθεση της Novartis και με προφανή στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το Σκοπιανό και το Μνημόνιο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ούτε να καλύψει τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα ούτε να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι Ελληνες πολίτες.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας, έρχεται φόρος με καπέλο έως και 67,5% στις δηλώσεις του 2018 για 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, που είτε δεν έλαβαν είτε δεν πλήρωσαν τις εισφορές ΕΦΚΑ για το 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αδυναμία του ΕΦΚΑ να στείλει στις συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων το σύνολο των εισφορών προκαλεί άδικη έξτρα φορολογική επιβάρυνση έως 1.700 ευρώ για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 49.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική της υπερφορολόγησης και της εκτόξευσης των ασφαλιστικών εισφορών, φορτώνοντας μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με πρωτοφανή βάρη, τα οποία δεν μπορούν να σηκώσουν.

Και όλα αυτά, προκειμένου να εμφανίζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με τα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα έναντι των δανειστών μέχρι το 2060, ώστε να μη χρειάζεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να μπορεί να συντηρεί το σπάταλο, πελατειακό κράτος με κομματικούς διορισμούς συγγενών και φίλων.

Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένες φορές ότι πάγια θέση της εφημερίδας μας είναι ότι όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να ερευνώνται μέχρι τέλους από την ελληνική Δικαιοσύνη και όπου αποδεικνύεται ότι υπάρχει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος να βγαίνουν όλα στο φως και να αποδίδονται οι ευθύνες σε όσους κρίνονται ένοχοι.

Ομως, αυτά δεν μπορεί να γίνονται με όρους και διαδικασίες που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές και πρακτικές παρακρατικού τύπου. Ούτε μπορεί η σκανδαλολογία να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φέρει την κοινωνία. Καλά είναι τα πολιτικά παιχνίδια, όμως η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες είναι πολύ επώδυνη και δεν μπορεί να διασκεδαστεί με αυτόν τον τρόπο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου