Η Ιστορία γράφεται, δεν παραχαράσσεται

05/02/18 • 07:21 | UPD 05/02/18 • 07:22

Το χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο για το ζήτημα του Σκοπιανού αλλάζει πλήρως τα πολιτικά δεδομένα της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πάνω από 1.500.000 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να μετατρέψει το Σκοπιανό σε μία υπόθεση που θα διεμβόλιζε τη Νέα Δημοκρατία. Για το λόγο αυτόν προχώρησε σε θεσμικά ατοπήματα. Αντί να ενημερώσει εξαρχής τα κόμματα για τις προθέσεις του ώστε να συγκροτήσει εθνικό μέτωπο ενισχύοντας τις διπλωματικές θέσεις της χώρας και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, προχώρησε σε μυστική διπλωματία και σε απαράδεκτους τακτικισμούς.

Αγνόησε προκλητικά την αντιπολίτευση, προχώρησε σε μεγαλοστομίες τύπου «έτσι θα λύσω το Σκοπιανό», προτίμησε να ενημερώσει πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε επίπεδο ουσίας, τα λάθη ήταν εξίσου σοβαρά. Η κυβέρνηση, αντί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις απαιτώντας απάλειψη των αλυτρωτικών θέσεων των Σκοπίων, έχει περιορίσει την ατζέντα στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ενδεικτικό είναι ότι στη δέσμη προτάσεων του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν υπάρχει καμία αναφορά για υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Για τους λόγους αυτούς ο λαός αντέδρασε δυναμικά και στα δύο συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διαπιστώνει έλλειμμα διαφάνειας από την πλευρά της κυβέρνησης και ενδοτικές κινήσεις σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Δυστυχώς το Μαξίμου συνεχίζει την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών στο χθεσινό συλλαλητήριο και κυρίως τη σημασία του.

Η κυβέρνηση έχει πάρει οριστικό διαζύγιο και με την πολιτική πραγματικότητα και με το λαϊκό αίσθημα. Η μαύρη προπαγάνδα και οι παρακρατικοί μηχανισμοί που στήθηκαν για να δυσφημήσουν τη χθεσινή συγκέντρωση έπεσαν στο κενό.

Ο λαός έδωσε χθες απαντήσεις και έστειλε εκκωφαντικά μηνύματα.

Δεν θα ανεχθεί λύσεις που θα ταπεινώνουν την Ελλάδα και θα παραχαράσσουν την Ιστορία, ούτε θα δεχθεί συμφωνία χωρίς πρώτα τα Σκόπια να έχουν απαρνηθεί εμπράκτως τις αλυτρωτικές τους θέσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου