Μην ανοίξει ρουθούνι στο συλλαλητήριο

03/02/18 • 08:19 | UPD 03/02/18 • 08:19

Στην αυριανή παλλαϊκή διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος για τη Μακεδονία δεν θα πρέπει να ανοίξει ρουθούνι. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου και δεν θα πρέπει να «αλληθωρίσει» προς αριστεριστές, αντιεξουσιαστές, μπαχαλάκηδες, φασίστες ή οποιοδήποτε άλλο ακραίο στοιχείο θελήσει να προβοκάρει τη συγκέντρωση. Αυτό είναι στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης, που δεν θα έχει καμία δικαιολογία εάν κάτι συμβεί.

Προκαλεί πάντως θυμηδία το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Μαξίμου, με την οποία καλούσε τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί στο ζήτημα που προέκυψε με την αποστολή απειλητικής επιστολής προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Και προκαλεί θυμηδία γιατί ουδέποτε η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να καταδικάσει τέτοιες ενέργειες που στρέφονται κατά πολιτικών ή άλλων προσώπων του δημόσιου βίου. Στο παρελθόν, στελέχη της Ν.Δ. έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού ή προπηλακισμών από αγνώστους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι.

Το δηλητήριο της βίας δυστυχώς έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, που μολύνει την κοινωνία. Οι φραστικές απειλές, οι χειροδικίες, τα ντου γνωστών – αγνώστων σε δημόσιες υπηρεσίες και οι επιθέσεις εναντίον όποιου δεν συμφωνεί μαζί τους, τα περιστατικά βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια και η ιδιότυπη ασυλία που έχουν οι μπαχαλάκηδες του Σαββατοκύριακου στα Εξάρχεια, όλα αυτά αποτελούν στοιχεία της γενικής εικόνας που επικρατεί σήμερα.
Κακώς το Μαξίμου εκπλήσσεται επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι ή επικίνδυνοι τραμπούκοι απειλούν τον υπουργό Εξωτερικών. Επί χρόνια ακούγαμε στελέχη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος να μιλούν για «γερμανοτσολιάδες», «προδότες» και «κρεμάλες». Μάλιστα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι «όσοι εξισώνουν τη φασιστική βία με το δικαίωμα των πολιτών να αντιστέκεται στην καταπίεση της εξουσίας, καταφεύγουν σε εννοιολογικό αχταρμά».

Δυστυχώς, το μόνο που κατάφερε στο τέλος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γενικευθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας και να επικρατήσει η λογική της βίας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων, ώστε να φθάσουμε ακόμα και στο επικίνδυνο σημείο να στέλνονται απειλητικές επιστολές, με σφαίρες ή χωρίς σφαίρες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου