Απομονωμένη η κυβέρνηση

Sorry. No data so far.

31/01/18 • 07:29 | UPD 31/01/18 • 07:29

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δείχνει ιδιαίτερη σπουδή να κλείσει το Σκοπιανό ζήτημα. Ενα θέμα, δηλαδή, με το οποίο ασχολείται τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί λύση.

Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δεχθεί τεμαχισμό της υπόθεσης. Δηλαδή, να βρεθεί πρώτα κοινή θέση για το όνομα, που «καίει» τους Σκοπιανούς και ύστερα να αναληφθούν δεσμεύσεις από τη σκοπιανή πλευρά σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα και τις αλυτρωτικές βλέψεις, στο οποίο θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για μια αμετάφραστη ονομασία, όταν είναι γνωστό ότι τελικώς υπερισχύει πάντα η διεθνής ονομασία κάθε χώρας από την τοπική.

Ο διεθνής παράγοντας θέλει να κλείσει την υπόθεση και οι διάφοροι «παίκτες» το επιδιώκουν για τους δικούς τους λόγους. Οι Αμερικανοί για να φρενάρουν τη ρωσική επιρροή, οι Γερμανοί για να δημιουργήσουν τη δική τους οικονομική ζώνη στα Βαλκάνια.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Πολύ περισσότερο όταν ο ένας εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι ΑΝ.ΕΛ. δεν συμφωνούν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και πραγματικά δεν μπορούμε να φαντασθούμε πώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα υπερασπίζεται στις διεθνείς επαφές του θέσεις που δεν πιστεύει.
Είναι προφανές ότι το παράθυρο ευκαιρίας αφορά μόνο τα Σκόπια. Γιατί εφόσον δεν υπάρχει έμπρακτη απόδειξη ότι οι Σκοπιανοί απορρίπτουν τις αλυτρωτικές θέσεις περί «μακεδονικού» έθνους και απογόνων του Μ. Αλεξάνδρου, η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για την ελληνική πλευρά.

Ιδίως όταν η κοινωνία, με τους απαράδεκτους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται απέναντί της και η ηγεσία της Εκκλησίας συντάσσεται με το κοινό αίσθημα και μάλιστα θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Η κυβέρνηση έπαιξε κομματικά παιχνίδια με ένα εθνικό θέμα και τώρα βρίσκεται απομονωμένη κοινωνικά και πολιτικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου