Ο απολογισμός και οι προσδοκίες

Sorry. No data so far.

30/12/17 • 08:48 | UPD 30/12/17 • 08:48

Ο απολογισμός του 2017 που φεύγει δεν είναι θετικός για τη χώρα. Υστερα από τρία χρόνια παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στην εξουσία, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει αισθητά σε όλους τους τομείς, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και επιπλέον οι δυσκολίες για τους πολίτες έχουν αυξηθεί και η καθημερινότητά τους επιδεινώνεται δραματικά.

Αν μπορούμε να εξάγουμε κάτι καλό από την τριετία αυτή, είναι ότι διαλύθηκαν όλοι οι μύθοι που είχε καλλιεργήσει ο Αλ. Τσίπρας όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμα χειρότερα.

ΤΟ 2014 η χώρα είχε περάσει σε φάση ανάκαμψης, η οποία ανακόπηκε με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και την περήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη που ακολούθησε. Η οικονομία γύρισε πίσω και η χώρα μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες με τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, το ανεύθυνο δημοψήφισμα, τα capital controls και τα βαριά μνημονιακά μέτρα που ψήφισαν οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ακόμα και το 2017, που υποτίθεται ότι θα ήταν η χρονιά που θα σηματοδοτούσε τη στροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, η προσγείωση υπήρξε ανώμαλη για όλους. Και ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους που έχουν χτυπηθεί άγρια από τους φόρους, τα πάσης φύσεως χαράτσια και τις μειώσεις εισοδημάτων.

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ που μας χωρίζει από την Ευρώπη εγκυμονεί κινδύνους και για τα εθνικά μας θέματα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι διεθνείς πιέσεις για το σκοπιανό ζήτημα εντείνονται, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και κατά πόσο οι διαφωνίες ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εξυπηρετούν εκατέρωθεν κομματικές σκοπιμότητες.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ είναι αποτέλεσμα της κακής διακυβέρνησης Τσίπρα. Οι αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς, από την οικονομία μέχρι την Παιδεία, την Υγεία και τη δημόσια ασφάλεια, επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των πολιτών, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική διάθεση του πρωθυπουργού ούτε για αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά ούτε και για αλλαγή ταχύτητας στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ αυτά οδηγούν στο βασικό πολιτικό συμπέρασμα ότι το 2018, μαζί με τις οικονομικές δυσκολίες για τους πολίτες, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο πολιτικά η κατάσταση και για τον κ. Τσίπρα. Για το λόγο αυτό, η προοπτική εφαρμογής νέας δέσμης μνημονιακών μέτρων από τον Δεκέμβριο του 2018 μπορεί να αποτελέσει και το ορόσημο για την προκήρυξη εκλογών.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ έχτισε μύθους σκίζοντας Μνημόνια και τώρα καλλιεργεί ένα νέο μύθο, αυτόν του τέλους των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, με τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος χρηματοδότησης. Και με αυτό το πρόσχημα μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αποτελεί το βασικό εχθρό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Και η αξιοπιστία του πρωθυπουργού είναι πολύ περιορισμένη, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία παρουσιάζει ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, συσπειρώνει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου και δείχνει ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.

Αυτά θα δοκιμαστούν κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, μέσα στους οποίους θα κριθούν και η πορεία της οικονομίας και η ορθότητα των επιλογών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής