Mια χαμένη τριετία για την Ελλάδα

23/12/17 • 08:31 | UPD 23/12/17 • 08:31

Μπαίνοντας στην εορταστική περίοδο είναι ευκαιρία για μια πρώτη αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε για τη χώρα μας.

Μπαίνοντας στην εορταστική περίοδο είναι ευκαιρία για μια πρώτη αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε για τη χώρα μας.

Δυστυχώς, το 2017 δεν ήταν χρονιά απογείωσης της οικονομίας ούτε το έτος των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χρειάζεται η χώρα προκειμένου να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι η Ελλάδα έχει τρομακτικές δυνατότητες και κρύβει μεγάλες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να την ισχυροποιήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλπάζουν αναπτυξιακά και έχουν ήδη φθάσει στα επίπεδα προ της κρίσης του 2008.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Ελλάδα μπαίνει στον ένατο χρόνο της μνημονιακής περιόδου και η οικονομία της εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα. Η ανάκαμψη που είχε ξεκινήσει το 2014 επί κυβέρνησης Ν.Δ. ανακόπηκε την τελευταία τριετία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη μεγάλωσε, ενώ οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή λιτότητα, αλλά και την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι τα βάσανα ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2018, όταν τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα, όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Τα μνημονιακά μέτρα θα ενταθούν το 2019, ενώ η χώρα έχει δεσμευθεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον έως το 2022.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας αλλά, αντιθέτως, με την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και την ιδεολογική της απέχθεια προς τις επενδύσεις δυσκολεύει την ανάπτυξη της οικονομίας. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η δημόσια ασφάλεια.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δείχνουν ότι είναι αναγκαία μια πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον ελληνικό λαό, τις οποίες όμως δεν αξιοποίησε. Τώρα πλέον προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία, πλάθοντας έναν ακόμα μύθο εξόδου από τα Μνημόνια.

Δεν πείθει όμως κανέναν και, κυρίως, τους πολίτες, που διαρκώς καλούνται να πληρώνουν υψηλά χαράτσια.

ΕΠΙΣΗΜΩΣ, η θητεία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Ομως, οι χαμηλές επιδόσεις της, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της οικονομίας και την κοινωνική δυσαρέσκεια, μπορούν να την οδηγήσουν να λάβει αποφάσεις πολύ συντομότερα, ενδεχομένως μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2018.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν αξίζει να χάνει άλλες ευκαιρίες, γιατί η διεθνής συγκυρία μπορεί να αλλάξει και οι όροι της ανάκαμψης να γίνουν ακόμα πιο δύσκολοι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής