Μετά τον Ερντογάν

09/12/17 • 08:16 | UPD 09/12/17 • 10:41

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα και οι συναντήσεις του με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, ήταν ένα λάθος από την αρχή ως το τέλος.

Πρώτον, διότι η ελληνική πλευρά απηύθυνε μια πρόσκληση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος για τους δικούς του λόγους επιθυμούσε διακαώς να γίνει άμεσα, ενώ η χώρα μας δεν είχε κάνει καμία σχετική προετοιμασία και στην πραγματικότητα ήθελε να την αποφύγει. Για αυτό και οι ημερομηνίες του ταξιδιού κλείστηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ανακοινώθηκαν μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Η Ελλάδα δεν είχε τίποτα να κερδίσει από μια ελληνοτουρκική συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο, ενώ, αντιθέτως, ο Τούρκος πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου πλήττεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς και η οικονομία της χώρας του πηγαίνει χάλια, επεδίωκε να απευθυνθεί στα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας, λέγοντας πράγματα που ήθελαν να ακούσουν. Και το βήμα αυτό του το προσέφερε με τον πιο επίσημο τρόπο η ελληνική πλευρά.

Δεύτερον, όταν αποφασίζεις την τελευταία στιγμή να προσκαλέσεις τον Τούρκο πρόεδρο θα πρέπει να είσαι και προετοιμασμένος για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Oταν μάλιστα γνωρίζεις ότι ο Ερντογάν είχε θέσει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης επανειλημμένες φορές, με πιο πρόσφατη στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μία ημέρα πριν από την επίσκεψη, τότε θα πρέπει να είσαι διπλά έτοιμος για τους σωστούς χειρισμούς.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ορθώς έθεσε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ωστόσο από εκεί και πέρα θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις και στις αιτιάσεις που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την όλη τροπή και το ματς συνεχίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, εγκαινιάζοντας μια διπλωματία σύγκρουσης και ανοιχτών θυρών, που αποτελεί βασικό λάθος στη διπλωματία οποιασδήποτε χώρας. Ακόμα και «θερμό» επεισόδιο με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών πήγε να δημιουργηθεί όταν ο Ερντογάν θέλησε να κινηθεί εκτός προγράμματος και συμφωνηθέντων.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν επέβαλε την ατζέντα του και η ελληνική πλευρά έπαιξε άμυνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, χωρίς όμως να έχει αποφύγει να δεχθεί τέρματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου