Επαγρύπνηση με Τουρκία

07/12/17 • 07:20 | UPD 07/12/17 • 07:20

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας γίνεται σε μια δύσκολη φάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ελπίζουμε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς ελληνικής διπλωματίας, ώστε να μην έχουμε νέες προκλήσεις, ιδίως στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, δημιουργώντας και νέα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται με άγριες διαθέσεις, όπως κατέστησε σαφές σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, θέτοντας θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης από το Α ως το Ω, αλλά και «καρφώνοντας» τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι τον είχε διαβεβαιώσει για την έκδοση των συλληφθέντων Τούρκων αξιωματικών, επιτάσσει επαγρύπνηση, ώστε με ψυχραιμία και σύνεση να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, εφόσον χρειαστεί.

Η απόφαση εξάλλου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την έδρα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πυροδοτεί εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και επιπλέον δημιουργεί ένα νέο πεδίο έντασης με το μουσουλμανικό στοιχείο. Μάλιστα, ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να σκληρύνει τη γραμμή του, ιδίως από τη στιγμή που το κλίμα έχει επιβαρυνθεί λόγω της έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς Τούρκου τραπεζίτη που έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ.
Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε περιττούς καβγάδες ούτε θα επαναφέρει την ατυχή έμπνευση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στη Ιερουσαλήμ πριν από δύο χρόνια, είχε γράψει στο βιβλίο επισκεπτών ότι είναι μεγάλη του τιμή να βρίσκεται στην ιστορική πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Είναι προφανές ότι μια ανάφλεξη στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες αναταράξεις και να επιδεινώσει το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία. Κάτι το οποίο απεύχεται η ελληνική πλευρά, που επιθυμεί ήρεμα νερά προκειμένου να μην υπάρξουν νέα προβλήματα στην προσπάθειά της για ανάκαμψη.

Η Αθήνα πάντοτε προσφέρει κλάδο ελαίας στη γείτονά της, ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που το μεταναστευτικό αποτελεί κοινό πρόβλημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ελληνική διπλωματία θα έχει προετοιμαστεί, ώστε τουλάχιστον η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου