Πληρώνουν όσα έλεγαν

06/12/17 • 08:05 | UPD 06/12/17 • 08:05

Η κυβέρνηση χθες υποχρεώθηκε να αποσύρει άρον άρον την τροπολογία που είχε καταθέσει για την αλλαγή στο καθεστώς των απεργιών που κηρύσσονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Πρόκειται για μια μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, ώστε να θεωρείται νόμιμη και να προχωρά μια απεργία εφόσον αποφασίζεται από το 50% συν ένα των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων αντί του 20% που ισχύει σήμερα.

Και είναι αξιοσημείωτο ότι για μία ακόμα φορά οι διαδηλωτές, που προέρχονταν κυρίως από τον συνδικαλιστικό φορέα του ΚΚΕ, δηλαδή το ΠΑΜΕ, και οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το Μαξίμου, δέχθηκαν χημικά και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, το πρόβλημα για την κυβέρνηση παρέμεινε.

Μπορεί δηλαδή η κυβέρνηση να αναγκάστηκε να αποσύρει προσωρινά την τροπολογία υπό την πίεση των αντιδράσεων του ΚΚΕ, αλλά θα την επαναφέρει, καθώς το θέμα του καθεστώτος κήρυξης απεργιών συνδέεται άμεσα με την τρίτη αξιολόγηση.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πληρώνει αυτά που έχει υπογράψει και τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους πλειστηριασμούς. Οι σημερινές δημοπρασίες δεν θα πραγματοποιηθούν, ελλείψει αστυνομικών δυνάμεων, όμως, οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα παρακολουθούν το θέμα έως τις 22 Ιανουαρίου, για να διαπιστώσουν εάν προχωρούν κανονικά οι πλειστηριασμοί, προκειμένου να δοθεί η δόση που προβλέπεται μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μεγάλες πιέσεις από τα αριστερά του, ενώ το συντεχνιακό κράτος που είχε ενσωματωθεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περνά όλα τα μνημονιακά μέτρα, χωρίς καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Οι απεργίες, οι πλειστηριασμοί, οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και άλλα παρόμοιας φύσης θέματα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα φέρουν αντιμέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του πελατεία, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το Μαξίμου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου