Οταν οι Πορτογάλοι θαύμαζαν την Ελλάδα

04/12/17 • 07:23 | UPD 04/12/17 • 07:23

Τότε οι Πορτογάλοι, που πράγματι προχωρούσαν στη σταδιακή έξοδο από την πρέσα της τρόικας με τη λήψη προληπτικής γραμμής, είχαν ως χώρα πρότυπο την Ελλάδα,

Ζήλεψε την Πορτογαλία ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα ως παρατηρητής της συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και την έφερε ως παράδειγμα γιατί, όπως είπε, «άνοιξε το δρόμο ώστε και εμείς να μπορέσουμε να πετύχουμε μία καλή έξοδο από το Μνημόνιο και ταυτόχρονα να πετύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Αργά ανακάλυψε τα αναπτυξιακά πρότυπα ο κ. Τσίπρας, το 2014 τα είχε δίπλα του. Τότε οι Πορτογάλοι, που πράγματι προχωρούσαν στη σταδιακή έξοδο από την πρέσα της τρόικας με τη λήψη προληπτικής γραμμής, είχαν ως χώρα πρότυπο την Ελλάδα, η οποία στο τέλος του 2014 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των μελών της ευρωζώνης!

Εάν δεν ακολουθούσαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η Ελλάδα θα ακολουθούσε με τη σειρά της τα βήματα της Πορτογαλίας, βγαίνοντας στις αγορές και έχοντας ως δίχτυ ασφαλείας τη δική της προληπτική γραμμή πίστωσης από τους δανειστές.

Τότε δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, αντί να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ., δυναμίτισε το πολιτικό σκηνικό προκαλώντας πρόωρες εκλογές που έφεραν την «περήφανη διαπραγμάτευση», τον Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα, τα capital controls και τα νέα Μνημόνια.

Για το λόγο αυτόν ο Ελληνας πρωθυπουργός βλέπει σαν «βουνό» τις επιτυχίες της Πορτογαλίας. Επειδή ο ίδιος ισοπέδωσε σε χρόνο-ρεκόρ τα κεκτημένα της ελληνικής οικονομίας σκορπίζοντας τις θυσίες των πολιτών μεταξύ δημαγωγίας και ακάλυπτων υποσχέσεων.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, επί Τσίπρα έμεινε η μοναδική χώρα της ευρωζώνης σε συνθήκες Μνημονίου. Οι Πορτογάλοι το εφήρμοσαν χωρίς αναταράξεις και πλέον έχουν πληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ, οι Κύπριοι βλέπουν την οικονομία τους να σημειώνει κάθε χρόνο αναπτυξιακά ρεκόρ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τώρα τη δική της «fake έξοδο» από τα Μνημόνια, ενώ έχει δεσμεύσει τη χώρα για υψηλά πλεονάσματα μέχρι και το 2022 και ταυτόχρονα έχει υπογράψει την εφαρμογή μέτρων λιτότητας για το 2019 με μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση φόρων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου