Κυβέρνηση υπό κατάρρευση

03/12/17 • 08:57 | UPD 03/12/17 • 08:57

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν καθοριστική για τις μελλοντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η υπόθεση της εξαγωγής πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία ανέδειξε ένα μείζον σκάνδαλο, το οποίο, όπως φαίνεται, έχει ακόμα πολλές ανεξερεύνητες πτυχές.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν καθοριστική για τις μελλοντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η υπόθεση της εξαγωγής πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία ανέδειξε ένα μείζον σκάνδαλο, το οποίο, όπως φαίνεται, έχει ακόμα πολλές ανεξερεύνητες πτυχές.

Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει σήμερα ότι ο φερόμενος ως μεσάζων στη συμφωνία πώλησης των οπλικών συστημάτων δεν συμμετέχει καν εδώ και μήνες στο διοικητικό συμβούλιο της προμηθεύτριας εταιρίας, δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα με ποια δικαιοδοσία υπέγραψε ως εκπρόσωπος των Αράβων.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι η πλήρης πολιτική κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο Π. Καμμένο έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ και για τους δύο. Το αποκαλούμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς διαλύθηκε μια για πάντα, όταν η κοινή γνώμη διαπίστωσε ότι μια διακρατική συμφωνία πραγματοποιήθηκε με μεσάζοντες και αδιαφανείς διαδικασίες. Και πολύ περισσότερο, όταν αποκαλύπτεται ότι μια αριστερή κυβέρνηση πούλησε όπλα σε εμπόλεμη ζώνη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν απευθείας κατά αμάχων.

ΕΚΘΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που υποστήριξε στη Βουλή τη νομιμότητα της συναλλαγής, παρά τις αποκαλύψεις για το ρόλο του μεσάζοντος, και την επόμενη μέρα στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής ξεκίνησε η διαδικασία για την ακύρωση της συμφωνίας. Ενώ δηλαδή πολιτικά ο κ. Τσίπρας ανέλαβε όλο το βάρος της υπόθεσης, επί της ουσίας ματαιώνει την πώληση φοβούμενος νέες αποκαλύψεις.

ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ημέρες επίσης αποκαλύφθηκε πλήρως η πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ με τους πλειστηριασμούς. Από το εκλογικό σύνθημα για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» περάσαμε στα βίαια επεισόδια στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας κατά των κινημάτων στα οποία μέχρι τις αρχές του 2015 το σημερινό κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση πρωτοστατούσε. Είδαμε την υποκρισία του Μαξίμου να επιτίθεται στους πρώην συντρόφους του και να μιλά για στρατιές κακοπληρωτών, όταν θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει και αφήνεται στο έλεος των τραπεζιτών ακόμα και η μεσαία ή μικρή περιουσία. Από τη στιγμή που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς είναι σαφές ότι η διαδικασία θα πλήξει και μικρούς δανειολήπτες. Κι αυτό ενώ όλοι θυμούνται ακόμα τα συνθήματα Τσίπρα ενάντια στους πλειστηριασμούς και την προτροπή Τσίπρα για λαϊκή εξέγερση στα Ειρηνοδικεία.

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ είναι μεγάλο και για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, γιατί οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι πληρώνουν πολύ ακριβά τα ψέματα και την υποκρισία τους. Είναι ολοφάνερο πια ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μπαίνει στην τελευταία φάση της, με την οικονομία να βρίσκεται σε τέλμα και την κοινή γνώμη να είναι εξοργισμένη από τους αριστερούς φόρους που έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και από τα ψέματα του Μαξίμου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου