Ο κυνισμός της Αριστεράς

02/12/17 • 08:59 | UPD 02/12/17 • 12:49

Είναι πραγματικά απίστευτος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπερνά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αλλά και τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Η υπόθεση των πλειστηριασμών και η υποκριτική στάση των κυβερνητικών στελεχών είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα απανωτά ψέματα. Από την περίφημη σεισάχθεια που υποσχόταν ο Αλ. Τσίπρας και τα εκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», η κυβέρνηση πέρασε με χαρακτηριστική ευκολία στην πλήρη απελευθέρωση των δημοπρασιών όχι μόνο για τις πανάκριβες συνοικίες, αλλά και το νέο εφεύρημα του Μαξίμου, τις λαϊκές.

Οταν δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει τυπικά τους δανειολήπτες με περιουσία ακόμα και 150 χιλ. ευρώ π.χ., η δαμόκλειος σπάθη των πλειστηριασμών πάνω από τα κεφάλια των δανειοληπτών είναι υπαρκτή. Και είναι ζήτημα των τραπεζών, από εκεί και πέρα, το πότε θα την ενεργοποιήσουν.

Αλλωστε οι πιέσεις του τραπεζικού συστήματος είναι ασφυκτικές, ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος, που προεκλογικά δήλωνε προβληματισμένος και έσκιζε τα Μνημόνια στις λαϊκές συνελεύσεις των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος, τώρα ανακάλυψε ότι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων είναι καλοί και για «κοινωνικούς λόγους».

Η αλήθεια είναι ότι η εξυγίανση του τραπεζικού χαρτοφυλακίου είναι αναγκαία προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να βρουν κεφάλαια για να επιτελέσουν το ρόλο τους στην οικονομία. Ομως οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα τόσο από την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πέρασμά τους στα χέρια ξένων funds αντί πινακίου φακής όσο και από την κουλτούρα της υποτιθέμενης σεισάχθειας που καλλιεργήθηκε, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα «κόκκινα» δάνεια σχεδόν στο 50% του χαρτοφυλακίου τους.

Ο κυνισμός με τον οποίο μεταχειρίζεται η κυβέρνηση τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους είναι πρωτοφανής. Απογυμνώνεται όμως έτσι πλήρως η δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και καταρρέει το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου