Εκθετη η κυβέρνηση

01/12/17 • 08:25 | UPD 01/12/17 • 08:27

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απεμπλακεί από τη σκανδαλώδη υπόθεση της εξαγωγής πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, το θέμα φαίνεται ότι έχει και άλλες σοβαρές πτυχές και αφήνει έκθετους τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Καταρχάς λοιπόν από το χειρισμό του θέματος εκ μέρους του κ. Τσίπρα βγαίνει τραυματισμένη η ελληνική διπλωματία, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία πηγής του ΥΠΕΞ που περιέχονταν σε άκρως απόρρητα έγγραφα ανώτατης διαβάθμισης.

Με απλά λόγια, τη στιγμή που δεν δίνει στη δημοσιότητα άλλα διαβαθμισμένα έγγραφα, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε από το βήμα της Βουλής να δώσει πηγές της ελληνικής πρεσβείας και ευαίσθητες πληροφορίες.

Η κυβέρνηση καλύφθηκε χθες πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και με πρόσχημα αυτό το ψήφισμα θα ακυρώσει την πώληση των βλημάτων, η οποία ωστόσο έχει ήδη ματαιωθεί μετά τις αποκαλύψεις για τυχοδιωκτικές συμπεριφορές και τη μεσολάβηση του διαβόητου μεσάζοντα με τις περίεργες διασυνδέσεις και έγγραφα που αμφισβητούνται. Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία θεώρησε ως μη γνήσια έγγραφα με βάση τα οποία εμφανίζεται ο συγκεκριμένος μεσάζοντας να εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της «πρώτης φοράς Αριστεράς» έχει καταρρεύσει ολοσχερώς, ύστερα και από τα τελευταία περιστατικά και από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανέλαβε να καλύψει πλήρως τους χειρισμούς του κυβερνητικού του εταίρου χωρίς να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπίας σχετικά με το ρόλο του συγκεκριμένου μεσάζοντα και για το πώς μια διακρατική συμφωνία μεταξύ δύο κυβερνήσεων έγινε μέσω ενός επιχειρηματία της Αξιούπολης Κιλκίς.

Επιπλέον διασύρθηκε η χώρα μας διεθνώς, καθώς μπήκε στο κλειστό κλαμπ των χωρών που πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία. Κάτι που μάλιστα μπορεί να έχει ευρύτερες διπλωματικές συνέπειες, όταν επί χρόνια η Ελλάδα διατηρούσε φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Η υπόθεση αυτή είναι βέβαιο ότι θα κυνηγά τον Αλ. Τσίπρα, που προσπάθησε να εφαρμόσει το… στρίβειν διά της Ευρώπης αλλά δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου