Σε δημοσκοπική πρέσα ο ΣΥΡΙΖΑ

27/11/17 • 08:13 | UPD 27/11/17 • 08:13

Παρά τα επικοινωνιακά τρικ και την παροχολογία η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανακάμψει δημοσκοπικά.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται σε διψήφια ποσοστά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον βλέπει ότι διαμορφώνεται ως τρίτη δύναμη η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία αποσπά δυνάμεις από το κυβερνών κόμμα, ύστερα από τη διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και η εικόνα του κ. Τσίπρα δεν διαφέρει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Συνήθως οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί αποτελούν τα δυνατά χαρτιά των κομματικών τους δυνάμεων και έχουν υψηλότερα ποσοστά καταλληλότητας από τους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα διαπιστώνουμε ότι η καταλληλότητά του κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα 16% έναντι 23% του κ. Μητσοτάκη, ενώ και στο επίπεδο της δημοφιλίας ο πρωθυπουργός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία συγκρίνονται με αυτά της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι οι πολίτες έχουν πλέον σταθερά αρνητική εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας. Το 72% των ερωτηθέντων της τελευταίας έρευνας της Metron Analysis που δημοσιεύθηκε στα Νέα απαντά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ μόλις το 18% εκτιμά ότι βρίσκεται προς τη σωστή. Απαισιοδοξία επικρατεί και για την οικονομία, καθώς το 48% πιστεύει ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν, 34% ότι θα μείνουν ίδιες και μόνο το 14% ότι θα βελτιωθούν.

Οσο κι αν προσπαθεί ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου να δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση της οικονομίας, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα δύσκολα βρίσκονται ακόμη μπροστά και ότι το 2019 θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, ενώ η επανάκαμψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εντείνει τις πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει ξεμείνει από συμμάχους, πλην του Π. Καμμένου, ο οποίος ωστόσο με τις πράξεις του δημιουργεί προβλήματα στο κυβερνών σχήμα και πλέον προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο στρατόπεδο των βουλευτών της Αριστεράς.

Χωρίς πολιτικές εφεδρείες και με αφήγημα που δεν πείθει η κυβέρνηση θα έχει σοβαρά προβλήματα συνοχής με μηδαμινές ελπίδες ανάκαμψης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου