Φορολογική εξόντωση

22/11/17 • 07:15 | UPD 22/11/17 • 12:45

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 και από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων του προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για να εξοντώσει φορολογικά τους πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτούς δηλαδή που υποτίθεται ότι θα προστάτευε.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό ότι, σε σχέση με το 2014, οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι πλήττουν τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα, έχουν αυξηθεί περίπου κατά 4 δισ. ευρώ (από 23,7 δισ. σε 27,3 δισ.), ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από άμεσους φόρους παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα στα 20,7 δισ. ευρώ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν υπήρξε κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην πολυδιαφημισμένη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε φορολογική εξόντωση. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η μείωση του αφορολογήτου ορίου, η αύξηση όλων των φόρων κατανάλωσης πλήττουν την αγορά, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και αφαιρούν από την οικονομία την αναπτυξιακή προοπτική.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση χάνει όλους τους αναπτυξιακούς στόχους στη μεταβολή του ΑΕΠ. Και για το λόγο αυτό επίσης σφίγγει ολοένα και περισσότερο η φορολογική πρέσα για τους πολίτες.

Η πρόθεση του Μαξίμου είναι να φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη, προκειμένου να συντηρήσει το κομματικό κράτος, αλλά με αυτή την πολιτική που εφαρμόζει κάνει ακόμα φτωχότερους τους πιο οικονομικά αδύνατους. Η αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους διαρκώς αυξάνεται και αυτό μεγαλώνει και το δείκτη κοινωνικής ανισότητας. Οι πλούσιοι επιβαρύνονται λιγότερο από την αύξηση του ΦΠΑ, σε σχέση με τους φτωχούς, ενώ το κράτος εισπράττει αμέσως λεφτά από τις τσέπες των πολιτών μέσω των φόρων στην κατανάλωση.

Ο Προϋπολογισμός θα αποτύχει στην ανάπτυξη, όπως απέτυχε και ο περσινός. Η πολιτική που έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας, αυξάνοντας τις δαπάνες τις οποίες καλύπτει με αύξηση της φορολογίας, λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας και, αντί για κανονικότητα, οι πολίτες βλέπουν μπροστά τους τα σημειώματα των φόρων που διαρκώς αυξάνονται.

Αυτά συνθέτουν το λογαριασμό της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, που αντί να σκίσουν τα Μνημόνια διέλυσαν τους φορολογούμενους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου