Διαλυτικά φαινόμενα

Sorry. No data so far.

20/11/17 • 07:15 | UPD 20/11/17 • 07:15

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στη Βουλή για το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος, όταν ακόμη η χώρα θρηνεί τα θύματα της μεγάλης καταστροφής στη Δυτική Αττική.

Θα πρέπει βέβαια ο ίδιος να εξηγήσει για ποιο λόγο επέλεξε να παρουσιάσει θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τις δεσμεύσεις της χώρας, όταν ένα μέρος του δημοσιονομικού αποτελέσματος οφείλεται στην περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα πολλά έργα να μείνουν στα χαρτιά.

Ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε δηλώσει πέρυσι τέτοια εποχή ότι το ΠΔΕ του 2017 θα έδινε έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση των πιο φτωχών περιοχών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής για την τραγωδία της Μάνδρας είναι σαφείς. Τα έργα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν από τα τέλη του 2014, καθώς είχε ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, έμειναν στα χαρτιά με αποτέλεσμα η περιοχή να μείνει απροστάτευτη από τη θεομηνία της περασμένης εβδομάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 υποσχόταν τα πάντα στους πάντες, αλλά ως κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση κρίσεων και στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.

Δυστυχώς οι πολίτες διαπιστώνουν διαλυτικά φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη λειτουργία του κράτους με ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει δώσει γενικό σήμα χαλάρωσης. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ο στόλος ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν καλοσυντηρημένος, η θαλάσσια ρύπανση του Σαρωνικού θα είχε αντιμετωπισθεί νωρίτερα εάν στα πρώτα 24ωρα οι αρμόδιοι υπουργοί δεν διαβεβαίωναν ότι είχαν υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη δημόσια ασφάλεια, με τους «Ρουβίκωνες» να μπαινοβγαίνουν στα δημόσια κτίρια, ακόμη και στο Πεντάγωνο, και τους αναρχοαυτόνομους των Εξαρχείων να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις με φωτοβολίδες και μολότοφ κατά αστυνομικών και πολιτών.

Το αίσθημα της ανασφάλειας έχει επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ η εμφανής αδυναμία των υπουργών να λάβουν αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν στο χαρτοφυλάκιό τους επιδεινώνει την κατάσταση για την καθημερινότητα, και ορισμένες φορές και για τη ζωή, των πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου