Μια αποτυχημένη διακυβέρνηση

19/11/17 • 08:41 | UPD 19/11/17 • 13:35

Η εικόνα που σχηματίζουν οι πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και την κατεύθυνση που της έχει δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι απελπιστική.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες είχαμε διαδοχικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά γεγονότα: Το Πολυτεχνείο κατελήφθη από εισαγόμενους αναρχικούς, οι οποίοι διαπραγματεύονταν με εγχώριες ομάδες για το πώς και πότε θα φύγουν και κατά πόσο θα επιτρέψουν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Οι ομάδες του «Ρουβίκωνα» εισήλθαν στο υπουργείο Αμυνας, λες και πρόκειται για περίπατο στην πλατεία Εξαρχείων. Και, βεβαίως, η Ελλάδα θρηνεί θύματα στη Μάνδρα και τη Ν. Πέραμο από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε τη Δυτική Αττική, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ομόνοια.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ είναι φανερό ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τις ζωές και την περιουσία των πολιτών και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πάντα με έναν απίστευτο κυνισμό. Οι «Ρουβίκωνες» απολαύουν κρατικής ασυλίας ακόμα και για τις μετακινήσεις τους, οι αναρχοαυτόνομοι έχουν μετατρέψει τα Εξάρχεια σε άβατο και το πανεπιστημιακό άσυλο ισχύει όχι για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά μόνο για να προστατεύει τους μπαχαλάκηδες από την Αστυνομία.

ΟΣΟ ΓΙΑ το μεγάλο θέμα της φονικής πλημμύρας, τα κυβερνητικά στελέχη σε υπουργεία και περιφέρεια κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα. Γιατί ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, παρέμεινε στα χαρτιά, με αποτέλεσμα η περιοχή να μείνει ανοχύρωτη. Και αυτό ενώ ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα το ολοκλήρωνε μέσα σε λίγους μήνες.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το κοινωνικό μέρισμα που θα διανείμει στους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας και επιτυχίας της πολιτικής του. Ομως, ο ίδιος, που το 2014 μιλούσε για ματωμένο πλεόνασμα, θα πρέπει να απολογηθεί για ποιο λόγο περιέκοψε 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, θα κατευθυνόταν σε αντιπλημμυρικά έργα.

Η ΠΑΡΑΛΥΣΗ του κράτους, η υπερφορολόγηση που θα ενταθεί από το 2018 και η οικονομική στασιμότητα αποτελούν τις συνέπειες της αποτυχημένης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Υπόσχονταν τα πάντα και δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό, όπως η προστασία του Πενταγώνου από την εισβολή αναρχικών, που μπαίνουν και φεύγουν ανενόχλητοι.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα προσπαθήσουν να μείνουν στην εξουσία όσο γίνεται περισσότερο. Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να διαφημίζει από τώρα την υποτιθέμενη έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, με σκοπό να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή των νέων σκληρών μέτρων που ο ίδιος έχει ψηφίσει για το 2019, ωστόσο η πραγματικότητα πλέον ανατρέπει κάθε πλάνο του Μαξίμου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ επιδεινώνεται, η διαχείριση κρίσεων είναι πιο τραγική από τις ίδιες τις κρίσεις και η οικονομία δεν μπορεί να τρέξει. Ομως, η αναισθησία που επιδεικνύει η κυβέρνηση όταν έχει μπροστά της ακόμα και ανθρώπινα θύματα είναι πρωτοφανής. Και αν δεν πιάσει το κόλπο των εκλογών, θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τη θητεία τους μέχρι τέλους, όταν η χώρα υποχωρεί παντού, από την οικονομία και τη διεθνή αξιοπιστία της μέχρι την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής