Ούτε σκέψη για παραιτήσεις

Sorry. No data so far.

18/11/17 • 08:38 | UPD 18/11/17 • 08:38

Ακόμα και αν δεν έχει τη μέγιστη ευθύνη να δηλώσει την παραίτησή του ως ένδειξη συγγνώμης για τα θύματα και την πρωτοφανή καταστροφή

Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε πολλούς ανευθυνοϋπεύθυνους να μιλούν για την τραγωδία που στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές στη Δυτική Αττική. Αυτό που δεν διακρίναμε ήταν η πολιτική ευθιξία.

Δεν είδαμε ούτε μια παραίτηση. Ουδείς αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί με τον τρόπο αυτό. Ακόμα και αν δεν έχει τη μέγιστη ευθύνη να δηλώσει την παραίτησή του ως ένδειξη συγγνώμης για τα θύματα και την πρωτοφανή καταστροφή που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Βεβαίως, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Δεν παραιτήθηκε κανείς μετά τις καταγγελίες για θέματα διαφάνειας και περίεργες συναλλαγές, ούτε γιατί ψήφιζαν τα αντίθετα από όσα έλεγαν ούτε επειδή παραβίασαν όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κανείς στην Περιφέρεια Αττικής δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία να αφήσει την καρέκλα του. Ολοι διαβεβαίωναν ότι όλα ήταν καλά, ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος και ότι μέσα σε έξι μήνες θα είχαν θωρακίσει τις περιοχές από τις πλημμύρες.

Τώρα πότε λένε ότι ευθύνεται το δασαρχείο, πότε οι δήμοι, πότε τους φταίει η κλιματική αλλαγή, πότε κάτι άλλο, αλλά ποτέ οι ίδιοι. Στο τέλος θα μας πούνε ότι έφταιγαν τα αθώα θύματα που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα της καταστροφής.

Ομως, το Δημόσιο δεν είναι μόνο η καρέκλα και οι χρυσές αμοιβές. Υπάρχουν και υποχρεώσεις. Και όταν η κεντρική εξουσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραβιάζουν βασικούς κανόνες διοίκησης, θα πρέπει κάποιοι να παραιτούνται. Τουλάχιστον ως ένα δείγμα ότι υπάρχει και φιλότιμο στην πολιτική.

Γιατί το μόνο που βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα από την κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιολογίες και ψέματα προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες. Ομως οι πολίτες, που έχουν πληρώσει ακριβά αυτά τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν επιτέλους την αλήθεια. Και, εν τέλει, υπάρχει και η οδός των παραιτήσεων για να σωθεί καμιά φορά και η αξιοπρέπεια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου