Η καταστροφή και οι ευθύνες

16/11/17 • 07:59 | UPD 16/11/17 • 09:32

Δυστυχώς, η Ελλάδα θρήνησε χθες νεκρούς από τη μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική. Με την πρώτη καταιγίδα φάνηκε ότι το κράτος ήταν απροετοίμαστο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

Δυστυχώς, η Ελλάδα θρήνησε χθες νεκρούς από τη μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική. Με την πρώτη καταιγίδα φάνηκε ότι το κράτος ήταν απροετοίμαστο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Ιδίως όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αλλοιώσει δραματικά το περιβάλλον, μέσα από ποικίλες αυθαιρεσίες, όπως μπαζώματα ρεμάτων, ανέγερση οικοδομών σε ακατάλληλες και επικίνδυνες περιοχές κ.λπ.

Ομως, υπάρχουν και άλλες ευθύνες. Κατ’ αρχάς οι φορείς πολιτικής προστασίας εξακολουθούν να λειτουργούν με τρόπο που έχει καταντήσει ρουτίνα. Οταν υπάρχουν σημάδια για επερχόμενη κακοκαιρία και για κίνδυνο καταστροφικών φαινομένων, είναι αυτονόητο ότι ο συναγερμός πρέπει να χτυπάει πριν από την εκδήλωσή τους και όχι κατόπιν καταστροφής, ώστε να προλαμβάνονται τραγικά περιστατικά.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πρόθυμα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προκειμένου να ενημερώνουν σχετικά με τις προβλέψεις για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Και το πράττουν, άλλωστε.
Για την Περιφέρεια Αττικής, και ειδικότερα για την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, είχε πραγματοποιηθεί μάλιστα σύσκεψη πριν από λίγες ημέρες, όπου οι αρμόδιοι είχαν διαβεβαιώσει πως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση των περιοχών απέναντι στην εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Δεν φάνηκε αυτό στην πράξη.

Αφήνουμε στην άκρη τη στάση κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν η κακοκαιρία είχε χτυπήσει τη Μακεδονία και έλεγαν τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε στην Αττική και είχαμε νεκρούς. Δυστυχώς, συνέβη και στην Αττική. Και οι ισχυρισμοί κυβερνητικών στελεχών ότι για τις καταστροφικές συνέπειες της νεροποντής ευθύνεται η κλιματική αλλαγή και όχι η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, δεν καλύπτει τις ευθύνες που υπάρχουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οικολογικών οργανώσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του αναπτυγμένου κόσμου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα φέτος η θέση της επιδεινώθηκε.

Δυστυχώς, και λίγα γίνονται για το περιβάλλον και πολλά λέγονται για τις υποδομές που δεν γίνονται και οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας έχουν χαμηλά αντανακλαστικά. Και η τραγωδία αυτή δεν θα είναι η τελευταία, αν δεν ληφθούν μέτρα που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν τις καταστροφές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου