Ενα μέρισμα που έχουμε χρυσοπληρώσει

Sorry. No data so far.

14/11/17 • 09:03 | UPD 14/11/17 • 09:03

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., από το 2015, έχει λάβει μέτρα λιτότητας που πλησιάζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Χθες, ο κ. Τσίπρας, με τηλεοπτικές δηλώσεις του, ανακοίνωσε την παροχή μερίσματος συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Συμπεριέλαβε μάλιστα σε αυτά κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί ως κρατική επιχορήγηση στη ΔΕΗ.

Τα ποσά που θα δοθούν, τόσο στα νοικοκυριά ως μέρισμα όσο και στους συνταξιούχους ως επιστροφή εισφορών υγείας δεν είναι παρά ένα μικρό ποσοστό των φόρων και των περικοπών που έχουν πληρώσει στα σχεδόν τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλεονάζον πλεόνασμα που επιτεύχθηκε δεν είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας. Η ελληνική οικονομία παραμένει σε τέλμα στασιμότητας, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αναπτύσσονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, ενώ οι 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι χαμηλής απασχόλησης και απέχουν πολύ από την κανονικότητα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός.

Ασφαλώς και οι οικονομικά ασθενέστεροι θα πρέπει να ενισχυθούν. Ομως, και στην περίπτωση του μερίσματος πρόκειται για ακόμα ένα κόλπο του κ. Τσίπρα για την εξαπάτηση των πολιτών. Για παράδειγμα δίνει 210 ευρώ κατά μέσον όρο σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες, όταν από 1ης-1- 2019 με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ θα φορολογούνται μονίμως ακόμα και μισθοί των 500 ευρώ.

Αλλά και η ανακοίνωση για την επιστροφή εισφορών 315 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους είναι κοροϊδία, όταν από το 2019 το σύνολο των συνταξιούχων θα δεχθεί μείωση 18% σε μόνιμη βάση. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός μοιράζει στους πολίτες εφάπαξ μικρά ποσά, όταν τους έχει πάρει πολλαπλάσια και όταν έχει ήδη ψηφίσει τη μονιμοποίηση νέων επιβαρύνσεων από το 2019.

Ολα αυτά εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο του Μαξίμου, το οποίο θέλει να μειώσει όσο το δυνατόν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και να προσφύγει σε κάλπες έως τον Σεπτέμβριο 2018, διαφημίζοντας την υποτιθέμενη έξοδο από το Μνημόνιο πριν ξεκινήσει η χιονοστιβάδα των μέτρων. Οι πολίτες πλέον ξέρουν ότι το μέρισμα που θα εισπράξουν το έχουν πληρώσει στο δεκαπλάσιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου