Κλειστόν λόγω ναρκωτικών

Η χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να αναστείλει σήμερα για μερικές ώρες το εκπαιδευτικό έργο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχώς αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη παρουσία τοξικοεξαρτημένων ατόμων στους χώρους του ιδρύματος, συνιστά μια κραυγή αγωνίας για ένα σοβαρό πρόβλημα, που αντί να αντιμετωπίζεται, διογκώνεται.

Οπως καταγγέλλει η Σύγκλητος με ψήφισμά της, τα τοξικοεξαρτημένα άτομα προέρχονται κατά κανόνα από το παρακείμενο πάρκο του Πεδίου του Αρεως, που αποτελεί τόπο συνάθροισής τους, εισέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του Ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύρριγγες σε τουαλέτες, διαδρόμους, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας, ενώ μετά τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή.

Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας. Γιατί μόνο στην Ελλάδα η έννοια του ασύλου έχει παραποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται τόπος προστασίας παραβατικών και εγκληματικών συμπεριφορών και όχι χώρος έκφρασης ιδεών. Σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του κόσμου άσυλο είναι η ελεύθερη και ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών και απόψεων, όπως πρέπει στους χώρους αυτούς, όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα, χωρίς φόβο, ασχολείται με την έρευνα και την ελεύθερη διατύπωση επιστημονικών θέσεων.

Και μόνο εδώ το περιβόητο άσυλο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας ατόμων που βιαιοπραγούν, διαπράττουν βανδαλισμούς στους χώρους των σχολών, προπηλακίζουν φοιτητές και διδάσκοντες, «χτίζουν» γραφεία καθηγητών, κάνουν χρήση ναρκωτικών, ενώ μπορεί να παρεισφρήσουν ακόμα και έμποροι ναρκωτικών, αφού κανείς δεν τους ελέγχει.

Η κατάσταση αυτή πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος. Οι φοιτητές θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι και να έχουν πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και βεβαίως θα πρέπει να απομονωθούν όλα τα περιθωριακά ή εγκληματικά στοιχεία, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τη φοιτητική ιδιότητα.

Ούτε κομματική προστασία χρειάζεται, ούτε ιδεοληψίες του τύπου «να μην πειράξουμε τα παιδιά». Τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να λειτουργούν ως άσυλο ιδεών και όχι ως άσυλο εγκλημάτων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.