Ενισχύστε την οικογένεια!

06/11/17 • 07:52 | UPD 06/11/17 • 07:52

Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια το δημογραφικό πρόβλημα έχει επιδεινωθεί αντί να επιλυθεί.

Η δημογραφική κατάρρευση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι το αποτέλεσμα μιας εφαρμοζόμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής η οποία βάλλει ευθέως κατά του θεσμού της οικογένειας.

Τα πιο ισχυρά πλήγματα κατά των πολύτεκνων οικογενειών ήταν οι αλλεπάλληλες περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος, οι οποίες αφενός περιόρισαν τους δικαιούχους μόνο στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και αφετέρου χαμήλωσαν το ύψος των ορίων αυτών ειδικά για τους πολύτεκνους οικογενειάρχες κάτω από τα επίσημα αναγνωρισμένα επίπεδα φτώχειας.

Συνέπεια όλων αυτών είναι την τελευταία επταετία οι γεννήσεις να έχουν μειωθεί για πρώτη φορά μετά από 90 και πλέον χρόνια κάτω από τις 100.000 το χρόνο και οι θάνατοι να υπερβαίνουν σημαντικά τις γεννήσεις.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το 2011 -χρονιά κατά την οποία άρχισαν να περικόπτονται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα- μέχρι τις 30-10-2017 -όπου πλέον το αφορολόγητο όριο εισοδήματος έχει διαμορφωθεί στα 9.545 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών- το «ισοζύγιο» μεταξύ γεννήσεων και θανάτων ήταν αρνητικό κατά 144.307 άτομα. Μέσα σε 7 χρόνια δηλαδή χάθηκε μία ολόκληρη πόλη στο μέγεθος της Λάρισας!

Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια το δημογραφικό πρόβλημα έχει επιδεινωθεί αντί να επιλυθεί. Σύντομα, δε, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ανάσχεσης της μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού, θα προκληθούν νέες πιέσεις για πρόσθετες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις δημογραφικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό είναι επείγουσα μια άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος, μέσω της θεσμοθέτησης ισχυρών οικονομικών και άλλων κινήτρων για την αύξηση των γεννήσεων. Η φορολογική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να στοχεύσει στην ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και την παροχή κινήτρων προς τους γονείς για την απόκτηση και την ανατροφή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών. Η χώρα μας έχει ανάγκη να στηριχθεί και πάλι στον ανεκτίμητης αξίας θεσμό της οικογένειας για να διατηρήσει την κοινωνική της συνοχή και να εξασφαλίσει τη φυσική της επιβίωση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.