Συνειδητοί φορομπήχτες

02/11/17 • 08:54 | UPD 02/11/17 • 08:54

Η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη χθες στη Βουλή ότι η φορολογική επιβάρυνση του 2017 και του 2018 για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους ήταν μια συνειδητή επιλογή αποτυπώνει πλήρως τον κυνισμό της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι ανέβηκε στην εξουσία λέγοντας ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και θα φέρει μεγάλα ποσά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ομως από το 2015 μέχρι σήμερα και οι έλεγχοι έχουν ατονήσει και το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων οργιάζει αλλά και τα έσοδα είναι ελάχιστα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Χουλιαράκης αποκάλυψε, με άλλα λόγια, ότι, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, το βάρος έπεσε στους συνεπείς φορολογούμενους που δηλώνουν κανονικά στην εφορία όλα τα εισοδήματά τους. Μια επιλογή που, κατά τον κ. Χουλιαράκη, έγινε για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Αυτό όμως είναι ακόμα ένα ψέμα. Γιατί και οι φόροι αυξήθηκαν και οι άνεργοι και οικονομικά ασθενέστεροι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Τόσο από την αύξηση των φόρων και την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% στο 24% όσο και από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, τον αποκλεισμό των μακροχρόνια ανέργων από το επίδομα του ΟΑΕΔ κ.ά.

Η κυβέρνηση εξόντωσε τα νοικοκυριά, όχι για να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015 και τη συνεχιζόμενη ολιγωρία του 2016 και του 2017.

Η Ελλάδα υποχωρεί διαρκώς στην επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 51% των εισοδημάτων πάει σε φόρους και εισφορές. Το κράτος έχει γίνει συνεταίρος στην τσέπη των πολιτών, την ώρα που οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται, όπως π.χ. το χάος στις συγκοινωνίες.
Από το κυνήγι του λαθρεμπορίου και την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. γρήγορα διολίσθησε σε φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και των φτωχότερων στρωμάτων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.