Τα αναδρομικά και η πρόκληση

23/10/17 • 08:25 | UPD 23/10/17 • 10:27

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» σύμφωνα με το οποίο 160 συνταξιούχοι βουλευτές διεκδικούν δικαστικώς ποσά συντάξεων που ξεκινούν στα 15 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 50 εκατ. εάν δικαιωθούν όλοι οι προσφεύγοντες.

Ηδη για 100 πρώην βουλευτές έχει επιδικαστεί ποσό αναδρομικών το οποίο καλείται να επιστρέψει το Δημόσιο με απειλή μάλιστα ποινής 3.000 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης. Οι διεκδικήσεις ξεκινούν από το 2008 όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τις αποδοχές των δικαστικών, αλλά με διάταξη νόμου όριζε σαφώς ότι η αναπροσαρμογή αυτή δεν θα συμπαρασύρει τις αμοιβές των δημοσίων λειτουργών, που είναι συνδεδεμένες με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Με τη διάταξη αυτή δεν συμφώνησαν αρκετοί πρώην βουλευτές που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιώθηκαν. Τώρα το Δημόσιο βρίσκεται μπροστά σε ένα βουνό απαιτήσεων, καθώς η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου όρισε τη διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους εθνοπατέρες. Δηλαδή στον νόμο με τον οποίο κόπηκαν κύριες συντάξεις, επικουρικές και ΕΚΑΣ το κράτος φρόντισε για την τακτοποίηση της παλιάς εκκρεμότητας.

Είναι σαφές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, και υπό τις γνωστές οικονομικές συνθήκες για τη χώρα μας, το νόμιμο πρέπει να δώσει τη θέση του στο ηθικό σκέλος της υπόθεσης. Οι πρώην βουλευτές δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, επομένως η διεκδίκηση των χρημάτων τους είναι απολύτως νόμιμη. Ωστόσο όταν οι απλοί συνταξιούχοι υφίστανται διαρκώς μειώσεις και χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν επί χρόνια την έκδοση της κύριας σύνταξής τους το δίκαιο των πρώην βουλευτών πρέπει να δώσει τη θέση του στον ρεαλισμό.

Η παραίτηση από την αξίωσή τους θα ήταν μία κίνηση μεγάλου συμβολισμού όχι μόνο για τους πρώην βουλευτές που έχουν προσφύγει κατά του Δημοσίου αλλά για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Γιατί όταν όλοι γνωρίζουν ότι από την 1.1.2019 θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 18% αποτελεί πρόκληση η πληρωμή αναδρομικών σε 160 παλαιούς πολιτικούς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.