Μυστική διπλωματία

Sorry. No data so far.

19/10/17 • 07:16 | UPD 19/10/17 • 07:16

Η αποκάλυψη της συμφωνίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με ένα ποσό που ξεπερνά τα 2,4 δισ. δολάρια, προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Η υπόθεση της αγοράς από τις ΗΠΑ του εξοπλιστικού προγράμματος για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα για την κυβέρνηση Τσίπρα. Η αποκάλυψη της συμφωνίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με ένα ποσό που ξεπερνά τα 2,4 δισ. δολάρια, προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Είναι νωπές οι αντιδράσεις, ακόμα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακινηθεί το θέμα, το οποίο τελικά επιβεβαιώθηκε πλήρως στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το κόστος της αγοράς, ενώ και οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος θα προσμετρηθεί και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βγαίνει εκτεθειμένη από την αποκάλυψη αυτής της προμήθειας – μαμούθ. Οχι μόνο γιατί έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε βαριά λιτότητα, οι Ελληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους και το Μαξίμου έχει ήδη υπογράψει νέα δέσμη μέτρων για το 2019. Αλλά και γιατί η απόφαση για τη συμφωνία, η οποία εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του πωλητή Ντόναλντ Τραμπ και των ΗΠΑ, μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στην υπόθεση του χρέους και στη χαλάρωση της λιτότητας που είναι το ζητούμενο για τους πολίτες.

Γιατί το ερώτημα που εύλογα τίθεται από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πώς μπορείς να ζητάς ελάφρυνση του χρέους χωρίς να έχει ενημερωθεί κανένας για μια τέτοια δαπάνη όταν προχωράς σε μια τόσο μεγάλη αγορά. Και, βεβαίως, συνακόλουθα, πώς μπορείς να περιμένεις κάποια χαλάρωση στη συνταγή της λιτότητας.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας προσπάθησε επικοινωνιακά να υποβαθμίσει το θέμα δείχνει ότι ο Αλ. Τσίπρας, μαζί με το συνεταίρο του Π. Καμμένο, επέλεξαν την οδό της μυστικής διπλωματίας για να προχωρήσουν σε μια αγορά, την οποία αποκάλυψε θριαμβολογώντας ο Ντόναλντ Τραμπ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου