Ο Τραμπ και η Ελλάδα

16/10/17 • 07:55 | UPD 16/10/17 • 07:56

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προβάλλεται ιδιαίτερα από την επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου, όμως στο ουσιαστικό του σκέλος υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν.

Καταρχάς πλήγμα για την επιτυχία της αποστολής είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν συνοδεύεται από Ελληνες επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν διμερείς συμφωνίες με πολιτική κάλυψη, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Και στο παρελθόν έχουμε ακούσει καλά λόγια από τον αμερικανικό παράγοντα για τη χώρα μας, όμως ακόμη θυμόμαστε την αναπάντητη προτροπή του Σόιμπλε το 2015 προς τον τότε υπουργό Οικονομικών του προέδρου Ομπάμα Τζακ Λιου «να βάλουν οι ΗΠΑ τα 50 δισεκατομμύρια που χρειαζόταν η Ελλάδα».
Πέρυσι τέτοιο καιρό θα μας έσωζε ο Ομπάμα, φέτος ο κ. Τσίπρας επενδύει στον κ. Τραμπ. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει μία γενναία κίνηση από τις ΗΠΑ με την έλευση 2-3 μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων τα καλά λόγια που μπορεί να ακουστούν στο οβάλ γραφείο δεν θα έχουν αντίκρυσμα για την οικονομία.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος Τραμπ δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να κάνει «μπίζνες» προωθώντας την πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού. Στο πρώτο του ταξίδι εκτός ΗΠΑ και κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ριάντ για τη διάθεση αμερικανικών αεροσκαφών.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι και στις συνομιλίες του με τον κ. Τσίπρα θα θέσει ζήτημα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 αλλά και της αγοράς νέων. Οι αμυντικοί εξοπλισμοί μπορεί να κοστίσουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα διανύει τον 7ο χρόνο μνημονίων και η οικονομία μας είναι βυθισμένη στη στασιμότητα.

Επίσης ο Λευκός Οίκος αναμένεται να θέσει ζήτημα πολυετούς ανανέωσης της βάσης της Σούδας αλλά και να επεκτείνει τη διμερή συνεργασία στο Καστέλι ή και στο Αιγαίο. Τα ζητήματα αυτά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και ελπίζουμε η ελληνική πλευρά να είναι καλά προετοιμασμένη. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του κ. Τσίπρα χωρίς επιχειρηματίες έπρεπε να είχε αποφευχθεί ώστε εκτός από τα καλά λόγια του Τραμπ να είχαμε και πιο απτά αποτελέσματα από τις επαφές της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου