Η βόμβα των δανείων

14/10/17 • 08:22 | UPD 14/10/17 • 08:54

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων εξελίσσεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Οι επισφάλειες στις τράπεζες έχουν αυξηθεί σημαντικά και ήδη οι δανειστές ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το ζήτημα είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί το πιστωτικό σύστημα είχε μπει σε φάση ανάπτυξης την περίοδο 2013-2014, όταν οι καταθέσεις είχαν σημειώσει αύξηση κατά 15 – 17 δισ. ευρώ και οι τράπεζες είχαν προσελκύσει ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, ενώ τα κόκκινα δάνεια είχαν ισορροπήσει.

Αντιθέτως, στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ η αποτυχημένη διαπραγμάτευση και η καταστροφική πορεία της οικονομίας μοιραία έφεραν την κατάσταση και στις τράπεζες εκτός ελέγχου. Οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ, το πιστωτικό σύστημα κατέρρευσε με την επιβολή των capital controls και οι τράπεζες εκχωρήθηκαν αντί πινακίου φακής σε ξένα funds με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, η οικονομία από τη φάση ανάπτυξης επί Ν.Δ. πέρασε σε περίοδο ύφεσης επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα κόκκινα δάνεια ανέβηκαν στο 50% των χορηγήσεων.

Αν δεν είναι υγιές το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία δεν θα μπορέσει να εισέλθει σε φάση ανάπτυξης. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να πιάσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δοθεί η ευχέρεια στους μικροοφειλέτες δανειολήπτες να προσαρμόσουν τις δόσεις τους στις πραγματικές δυνατότητές τους με βάση τα σημερινά δεδομένα. Γιατί και οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει δραματικά και τα σπίτια έχουν αγοραστεί ακριβότερα, αλλά και τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν μειωθεί από τις περικοπές και την ανεργία.

Χρειάζεται τόλμη για εξυγίανση, αλλά και ευαισθησία απέναντι σε όσους ξεκίνησαν με όνειρο να αποκτήσουν ένα σπίτι με δεδομένα του παρελθόντος και τώρα ζουν με τον εφιάλτη της έξωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όμως ο χείμαρρος κινδυνεύει να παρασύρει τους πάντες. Οχι τους κακοπληρωτές, αλλά ακόμα και όσους έχουν διάθεση για ρύθμιση, όταν τα ξένα funds αγοράζουν πακέτα δανείων στο 3% της τιμής τους.