Τα μνημόνια έρχονται…

12/10/17 • 07:23 | UPD 12/10/17 • 07:23

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 παραπέμπει ευθέως στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Και αυτό καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2,2% ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι το 3,5% του ΑΕΠ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι λείπουν πάνω από 2 δισ. ευρώ που πρέπει να εξευρεθούν.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνει αυτό για το οποίο έχει προειδοποιήσει από καιρό και έγραψε και χθες ο Ελεύθερος Τύπος. Οτι δηλαδή θα επισπευσθεί η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 5.400 ευρώ που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας μαζί με την περικοπή των συντάξεων λόγω κατάργησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι προφανές ότι θα επιβαρύνει για μια ακόμα φορά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, καθώς επηρεάζει ακόμα και τους μισθωτούς των 500 ευρώ. Δηλαδή τους οικονομικά ασθενέστερους, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα προστάτευε.

Τα μνημόνια δεν τελειώνουν το προσεχές καλοκαίρι, όπως προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ο πρωθυπουργός, αλλά, αντιθέτως, βρίσκονται μπροστά μας με τα νέα μνημονιακά μέτρα που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα έχει αναθέσει ρόλο αρχιελεγκτή των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας στο ΔΝΤ.

Η ψευδαίσθηση που καλλιεργεί η κυβερνητική προπαγάνδα συγκρούεται με την αμείλικτη πραγματικότητα. Τα δημόσια έσοδα έχουν φθάσει στο 50% του ΑΕΠ και όμως η κυβέρνηση δεν διστάζει να προσθέσει νέα βάρη στην παραγωγή και στην οικονομία. Και το αποτέλεσμα θα είναι να φθάσουμε στην έκρηξη, όταν πια δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή της φορολογίας και καθώς το κομματικό κράτος έχει ανασυσταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι να σταματήσει η φορολογική λαίλαπα και να δοθούν επενδυτικά περιθώρια στις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η λύση περνά από την περικοπή δαπανών, ώστε να υπάρξει βιώσιμο δημοσιονομικό μοντέλο. Κάτι που όμως δεν μπορεί να διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου