Ελλιπής διαβούλευση για σοβαρά ζητήματα

10/10/17 • 08:01 | UPD 10/10/17 • 08:01

Οι βουλευτές δεν είναι επιστήμονες για να αποφασίσουν σε ένα πολύ δύσκολο θέμα, όπως είναι η διαδικασία αλλαγής ταυτότητας φύλου. Ομως χρειάζονται τις επιστημονικές απόψεις προκειμένου να πάρουν θέση σε αυτό το κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα.

Το μείζον θέμα που έχει προκύψει είναι κατά πόσο αυτή η δήλωση μπορεί να γίνεται στο 15ο ή στο 18ο έτος της ηλικίας. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι για αυτή τη συγκεκριμένη, εύθραυστη πτυχή της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης δεν υπήρξε η παραμικρή διαβούλευση. Προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και κατατέθηκε ως τροπολογία πριν από μερικά 24ωρα.

Αλήθεια, ένας βουλευτής πώς μπορεί να αποφασίσει για ένα σοβαρό ζήτημα που θα κρίνει τις ζωές 15χρονων παιδιών; Επειδή λοιπόν αστεία δεν χωρούν, ούτε πολιτικαντισμοί με τέτοιου είδους θέματα, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται περισσότερη διαβούλευση σε επιστημονικό, κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σεβασμός σε όλους τους θεσμούς.

Αρκετοί επιστημονικοί φορείς εκφράζουν τις ενστάσεις τους, η Εκκλησία διατυπώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ εκπρόσωποι διεμφυλικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπερψηφιστούν όλες οι διατάξεις του. Υπάρχουν επίσης αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα και να υπερακοντίσει.

Η υποκρισία της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι μεγάλη. Οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο για την αλλαγή φύλου στα 15 ή ολόκληρο το νομοσχέδιο. Ευελπιστούν δηλαδή στη θετική ψήφο των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται. Ομως δεν είναι ανάγκη να φθάσουμε σε μια κοινωνία ακραίου ατομικισμού, ενώ βέβαια το μείζον είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά ανεξαρτήτως φύλου.

Είναι σαφές ότι οι βουλευτές δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το νομοσχέδιο έχοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και όταν από μόνο του μετατρέπεται σε σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί δεν χωρούν πολιτικά, μικροκομματικά παιχνίδια.

Οι ΑΝ.ΕΛ., αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ψηφίζουν Μνημόνια, αλλά όταν πρόκειται για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα καθορίζουν τη στάση τους με βάση το κομματικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου