Τους παίρνουν και τα σπίτια

05/10/17 • 07:41 | UPD 05/10/17 • 07:41

Το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μοιάζει πια με ανέκδοτο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και παρά τα όσα έλεγε κάποτε, προχωρά πλέον κανονικά σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές απαντήσεις της αρμόδιας υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, οι πλειστηριασμοί των σπιτιών από το Δημόσιο θα γίνονται με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, δηλαδή ούτε καν με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που είναι μεγαλύτερες.

Με απλά λόγια, το Δημόσιο υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες με τις αντικειμενικές τιμές, που είναι υψηλότερες, εφόσον πρόκειται για φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά όταν πρόκειται για χρέη των φορολογουμένων τούς βγάζει το σπίτι στο σφυρί με τις χαμηλότερες εμπορικές τιμές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν και να χάσουν τα σπίτια τους, αλλά ταυτόχρονα και να εξακολουθούν να χρωστάνε στην εφορία, εάν δεν καλύπτεται η οφειλή από το ποσό που θα εκπλειστηριαστεί το συγκεκριμένο ακίνητο.
Αφού πρώτα ξετίναξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών με πάνω από ένα εκατομμύριο κατασχέσεις καταθέσεων, ακόμα και για μικροοφειλές, τώρα λοιπόν η κυβέρνηση εφορμά και κατά της ακίνητης περιουσίας τους.

Εάν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με τους πλειστηριασμούς ακινήτων που σχεδιάζουν να κάνουν οι τραπεζίτες για τα «κόκκινα δάνεια», γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες πολίτες δεν θα ξέρουν από πού να προστατευθούν: από το Δημόσιο που θα εκπλειστηριάζει τα σπίτια τους στις εμπορικές τιμές ή από τις τράπεζες που θα θέλουν να σβήσουν τα «κόκκινα δάνεια» με δημοπρασίες ακινήτων.

Η αναζωπύρωση της κρίσης μεγάλωσε το πρόβλημα και τώρα το Δημόσιο αναζητά κάθε τρόπο προκειμένου να εισπράξει τις οφειλές προς αυτό, όταν το ίδιο χρωστά τεράστια ποσά στους προμηθευτές του για να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Τσίπρας και να εφαρμόζει πολιτικές που δεν παράγουν εισοδήματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου