Το «χρυσό» παιδί των δανειστών

02/10/17 • 07:45 | UPD 02/10/17 • 08:54

Η «αγάπη» των δανειστών προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται εύκολα. Ο κ. Τσίπρας που θα έσκιζε τα Μνημόνια δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ακόμη θυμόμαστε το πρωτοσέλιδο συμπολιτευόμενης εφημερίδας, την επομένη του δημοψηφίσματος, που εμφάνιζε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με ύφος απορημένο για το 63% που είχε λάβει το «Οχι».

Από τότε πέρασαν πολλά και κυρίως δύο Μνημόνια από τη Βουλή, χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι. Ο Ντράγκι που «έκλεισε τις τράπεζες» έγινε ο παράγων που πιέζει το ΔΝΤ υπέρ των ελληνικών θέσεων ενώ ο Ντάισελμπλουμ από εκπρόσωπος των «τοκογλύφων» μετατράπηκε σε ένθερμο υποστηρικτή του πρωθυπουργού.

«Θαυμάζω τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απέδειξε ότι είναι ένας επιτυχημένος πολιτικός, ικανός να οδηγήσει τη χώρα του στο δρόμο της σταθερότητας. Δεν χρειάζεται να συμφωνώ με κάθε του άποψη και πολιτική πρωτοβουλία. Ο Τσίπρας ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, ως όφειλε», είπε σε συνέντευξή του χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος μάλιστα τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το 2019.

Η «αγάπη» των δανειστών προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται εύκολα. Ο κ. Τσίπρας που θα έσκιζε τα Μνημόνια δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Η κρατική περιουσία πέρασε στο υπερταμείο για 99 χρόνια όπου η τρόικα έχει δικαίωμα βέτο, οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 18% από το 2019, το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.400 ευρώ και η χώρα θα πρέπει να παρουσιάζει θηριώδη πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022.

Ολα αυτά ψηφίστηκαν χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Αρκετοί από τους «αγανακτισμένους» του παρελθόντος έχουν προσληφθεί σε θέσεις μετακλητών ή συμβασιούχων, οι «μαχητές» του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν υπουργούς με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στην «αντίσταση» κάτι ταλαίπωροι άνθρωποι, όπως ο άνεργος που μπήκε φυλακή επειδή δεν πλήρωνε τα διόδια, όπως τον καλούσε στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας.

Είναι βέβαιο ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούσε να τα περάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά μόνο μέσα από «οδομαχίες». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα να ψηφίζει αυτά για τα οποία ως αντιπολίτευση ζητούσε «λαϊκά δικαστήρια».

Ο κ. Τσίπρας έγινε το αγαπημένο παιδί των δανειστών, όμως κάνει ζημιά στη χώρα. Τα μέτρα που δέχεται ανακυκλώνουν την κρίση, αναζωπυρώνουν την ύφεση και τελικώς βολεύουν μόνο την τρόικα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και κατά συνέπεια πολιτική αλλαγή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου