Οι φόροι του Τσίπρα

29/09/17 • 07:48 | UPD 29/09/17 • 07:48

Ο κ. Τσίπρας, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, τον αύξησε και τον μονιμοποίησε, ενώ ο κ. Τσακαλώτος, που θα παραιτείτο εάν το αφορολόγητο όριο έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ.

Σήμερα είναι η ημέρα που εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ που αφορούν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση έχει εξοντώσει φορολογικά τα νοικοκυριά με τη συνταγή δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει, εστιάζοντας κατά 97% στην αύξηση των εσόδων και μόλις κατά 3% στη μείωση των δημόσιων δαπανών. Με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να φορτώνει με φόρους νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να συντηρεί το σπάταλο πελατειακό κράτος με κομματικούς διορισμούς και παχυλές αμοιβές για τα δεδομένα της κρίσης.

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξάνονται κατά 1 – 2 δισ. ευρώ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι μη βιώσιμη και είναι ζήτημα χρόνου να εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός.

Ηδη τα έσοδα εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση κατά 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς στάσης πληρωμών του Δημοσίου έναντι των υποχρεώσεών του, καθώς επίσης και του τσεκουρώματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, τον αύξησε και τον μονιμοποίησε, ενώ ο κ. Τσακαλώτος, που θα παραιτείτο εάν το αφορολόγητο όριο έπεφτε κάτω από τις 9.000 ευρώ, τελικώς και πέρυσι δέχθηκε την πρώτη μείωση, αλλά και φέτος υπέγραψε την περαιτέρω περικοπή του για να κατέβει στις 5.400 ευρώ από την 1η – 1 – 2019, αν όχι νωρίτερα.

Με τα εισοδήματα στάσιμα και τις θέσεις απασχόλησης που ανοίγουν να αφορούν αποδοχές της τάξεως των 300 – 400 ευρώ, είναι προφανές ότι η φορολογία γίνεται αφόρητη, πλήττοντας κυρίως τους φτωχότερους τόσο με τους άμεσους όσο και με τους έμμεσους φόρους και παγιδεύοντας την οικονομία στην ύφεση.

Ο λογαριασμός του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλος και σήμερα οι φορολογούμενοι, που σπεύδουν, όσοι μπορούν, να πληρώσουν, θα θυμούνται τις ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τηρήθηκαν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου