Να φθάσουμε την Αλβανία!

Sorry. No data so far.

28/09/17 • 07:15 | UPD 28/09/17 • 07:16

Διαβάστε τη σημερινή μας «Θέση» #ΕΤ

Τα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες αποτυπώνουν την αρνητική πορεία που καταγράφει στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, η ελληνική οικονομία το 2017 βρέθηκε στην 87η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από πλευράς ανταγωνιστικότητας, δηλαδή μία θέση χαμηλότερα από το 2016.

Βαρίδια της οικονομίας είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου εκεί η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των 140 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα, καθώς επίσης οι εργασιακές σχέσεις και η απελευθέρωση των αγορών, τομείς στους οποίους η Ελλάδα παίρνει επίσης πολύ κακούς βαθμούς.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το 2013 η χώρα μας ήταν στην 91η θέση της ανταγωνιστικότητας, από 96η το 2012. Ομως το 2014 είχε καταφέρει να ανέλθει στην 81η θέση και από τότε έχει ακολουθήσει συνεχή πτωτική πορεία.

Την ίδια περίοδο, το 2014, η γειτονική Αλβανία βρισκόταν στην 100ή θέση της κατάταξης, δηλαδή δεκαεννέα θέσεις χαμηλότερα από τη χώρα μας. Ακολουθώντας ωστόσο μια ανοδική πορεία, ανέβηκε φέτος στην 75η θέση, ξεπερνώντας πλέον τη χώρα μας κατά δώδεκα θέσεις στην παγκόσμια λίστα της ανταγωνιστικότητας.

Η επίσης γειτονική Βουλγαρία βρίσκεται ακόμα πιο ψηλά, αξιοποιώντας πλήρως το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει και προσελκύοντας έτσι στο έδαφός της τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ποιος λοιπόν είναι ο εθνικός μας στόχος; Να φθάσουμε την Αλβανία! Και όσο παράδοξο και αν ήταν τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς σήμερα είναι η σκληρή πραγματικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία και επενδυτικά εμπόδια, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού, όλα αυτά δημιουργούν αντικίνητρα για μπίζνες στην Ελλάδα και απομακρύνουν τους υποψήφιους επενδυτές.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως, τόσο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων όσο και στη διατήρηση του υφιστάμενου παραγωγικού ιστού στη χώρα μας. Η ανταγωνιστικότητα φθίνει με ανησυχητικό τρόπο και αυτό ανεβάζει το κόστος για τους πολίτες και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου