Δυσκολότερα για Ευρώπη και Ελλάδα

25/09/17 • 07:13 | UPD 25/09/17 • 07:13

Τα αποτελέσματα της κάλπης στη Γερμανία δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη ρότα που θα πάρει η κινητήριος δύναμη της Ε.Ε. #ΕΤ

Οι χθεσινές εκλογές στη Γερμανία έκλεισαν τον κύκλο των φετινών πολιτικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, από τις οποίες σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το μέλλον του κοινού νομίσματος.

Τα αποτελέσματα της κάλπης στη Γερμανία δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη ρότα που θα πάρει η κινητήριος δύναμη της Ε.Ε. και η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η σημαντική πτώση του ποσοστού των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, το ιστορικό χαμηλό των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς και η εκτίναξη του ακροδεξιού κόμματος (AfD) στην τρίτη θέση είναι στοιχεία που αυξάνουν το βαθμό αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία και την πορεία της στην Ευρώπη.

Η κυρία Μέρκελ πλήρωσε εκλογικά τη στάση της για το μεταναστευτικό, καθώς η Γερμανία το 2015 μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, με αποτέλεσμα να κερδίσουν έδαφος στη χώρα οι ξενοφοβικές και ακραίες φωνές, που εκφράστηκαν εκλογικά από το AfD.

Ολα δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα επιχειρήσουν τη συγκρότηση κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, καθώς το δεύτερο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών δεν θέλει να επαναλάβει το «σχήμα» του μεγάλου συνασπισμού.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι καλές για την Ευρώπη, αλλά ούτε και για την Ελλάδα.
Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι, που δεν είχαν καταφέρει να εισέλθουν στη Βουλή στις προηγούμενες κάλπες του 2013 και χθες επανέκαμψαν δυναμικά, ακολουθούν σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τα προγράμματα στήριξης προς τη χώρα μας ενώ κατά το παρελθόν έχουν ταχθεί υπέρ του Grexit.

Επιπλέον η καγκελάριος Μέρκελ βγαίνει αποδυναμωμένη ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε «γενναίες» παραχωρήσεις τόσο προς τους Πράσινους όσο και προς τους Φιλελεύθερους προκειμένου να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ολα αυτά σημειώνονται ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και η ανασυγκρότησή της σε όλα τα επίπεδα είναι αναγκαία.

Σε θεσμικό, όπου πλέον η λήψη των αποφάσεων πρέπει να διέπεται από λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα, σε οικονομικό, όπου η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, αλλά και σε πολιτικό, όπου οι ισορροπίες μεταξύ Βρυξελλών και γαλλογερμανικής συμμαχίας είναι λεπτές.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας πληρώνει το γεγονός ότι είναι η μοναδική σε καθεστώς Μνημονίων και επομένως πιο ευάλωτη σε αλλαγή των πολιτικών συνθηκών, όπως αυτή που σημειώθηκε χθες στη Γερμανία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου