Η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα

24/09/17 • 08:20 | UPD 24/09/17 • 08:20

Ο Μητσοτάκης δεν μένει μόνο στις μεγάλες επενδύσεις αλλά επιμένει και στην τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων #Μητσοτάκης #Τσίπρας #ΕΤ

Από την παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες προέκυψε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Οτι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις πέραν του Μνημονίου.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να τσαλαβουτήσει στα χωράφια της φιλελεύθερης οικονομίας, παριστάνοντας τον φιλικό προς τους επενδυτές πρωθυπουργό, ωστόσο η προσγείωση για αυτόν ήταν ανώμαλη. Και αυτό, γιατί η επενδυτική καχεξία παραμένει, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι υπουργοί του θέτουν διαρκώς εμπόδια σε κάθε επενδυτικό σχέδιο, μεγάλο ή μικρότερο.

Ακόμα και οι Καταριανοί αποχωρούν από την Ελλάδα, ακυρώνοντας τις μεγάλες επενδύσεις τους και καταγγέλλοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και ανοίκειες επιθέσεις.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργούν ως αντικίνητρο για τη διατήρηση των επιχειρήσεων και την παραμονή τους στη χώρα μας, καθώς πολλές καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, και πολύ περισσότερο για την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ χαρακτηριστικό της ατζέντας του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μένει μόνο στις μεγάλες επενδύσεις τύπου Eldorado και Ελληνικού, αλλά επιμένει και στην τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αναθέρμανση της αγοράς. Οι προτάσεις του για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% όχι μόνο θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά αλλά μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και για την αγορά ακινήτων, ενώ η πρότασή του για τη δημιουργία ενός σαφούς χωροταξικού πλαισίου θα βοηθήσει ώστε όλοι να γνωρίζουν πού μπορούν να επενδύσουν, ποιες χρήσης γης επιτρέπονται κ.λπ.

ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να λειτουργήσει τη θεωρία του ελατηρίου, που έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν εφαρμόζει λόγω των υπέρογκων φορολογικών βαρών που έχει φορτώσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει το ενδιαφέρον του στην αξιολόγηση του δημόσιου τομέα, στην αναβάθμιση του συστήματος Υγείας και της Παιδείας, ενώ δίνει έμφαση στην κατάρτιση των εργαζομένων και ανέργων, ώστε ιδιαίτερα οι τελευταίοι να διαθέτουν τα εφόδια για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ώστε η οικονομία να γυρίσει σελίδα.

ΟΙ ΑΡΓΟΙ ρυθμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την αξιολόγηση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων δημιουργούν νέα βάρη στην οικονομία, τα οποία θα λειτουργήσουν σωρευτικά τον Αύγουστο του 2018, όταν τυπικά θα έχει ολοκληρωθεί το Μνημόνιο, αλλά δεν θα έχει τερματιστεί η λιτότητα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην εικονική πραγματικότητα Τσίπρα, που εξαγγέλλει την έξοδο από το Μνημόνιο, ενώ έχει δεσμεύσει τη χώρα με λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιτάσσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο με ελάφρυνση της φορολογίας, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πραγματικά φιλικό πλαίσιο για επενδύσεις και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που σήμερα μένουν στα συρτάρια λόγω ανυπαρξίας σχεδίων.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ είναι εμφανής. Οσο ταχύτερα γίνει η πολιτική αλλαγή τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει και η συνταγή της οικονομικής πολιτικής, θα αναπνεύσει η οικονομία και θα μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής