Αποτυχία και στο λαθρεμπόριο

23/09/17 • 08:14 | UPD 23/09/17 • 08:14

Η κυβέρνηση Τσίπρα υποτίθεται ότι θα έβρισκε ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων #Λαθρεμπόριο #ΕΤ

Το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη» στον Σαρωνικό, εκτός από τα εγκληματικά λάθη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με τη διαχείριση της ρύπανσης, ανέδειξε και το μείζον θέμα του λαθρεμπορίου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα υποτίθεται ότι θα έβρισκε ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι οι έλεγχοι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ατόνησαν και τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο είναι πολύ λιγότερα από την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, όπως η ιχνηθέτηση των ποσοτήτων υγρών καυσίμων που μεταφέρονται με χερσαία και πλωτά μέσα και η τοποθέτηση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων, έχουν σήμερα παγώσει και δεν εφαρμόζονται. Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών των ποσοτήτων υγρών καυσίμων που εισέρχονται και διακινούνται στην ελληνική αγορά έχει καταστεί διάτρητο και άχρηστο, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να επιταχύνει την επέκταση του συστήματος σε όλη την αλυσίδα διακίνησης και πώλησης καυσίμων και να κλείσει τις «τρύπες» στη λειτουργία του.

Το γεγονός ότι ακόμα και το πλοίο που είχε αναλάβει την απάντληση των καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο που ναυάγησε κουβαλούσε λαθραίο πετρέλαιο δείχνει ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στον Πειραιά, όπου τα κυκλώματα αλωνίζουν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή να ζητήσει επανεξέταση για όλες τις αθωωτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων. Οπως και να δώσει εντολή στην επιθεώρηση εμπορικών πλοίων να εντείνουν τους ελέγχους, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε από την υπηρεσία αυτή την αρμοδιότητα των αδειοδοτήσεων για το αξιόπλοο των πλοίων, θεωρώντας ότι συνδέεται με αμαρτωλές ιστορίες.

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς και στην πάταξη του λαθρεμπορίου, με αποτέλεσμα τελικώς τα φορολογικά βάρη να επωμίζονται οι πολίτες και αυτοί που δεν κρύβουν ούτε λαθραία καύσιμα ούτε παράνομα φορτία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου