Κυβέρνηση ανευθυνοϋπεύθυνων

19/09/17 • 07:39 | UPD 19/09/17 • 07:39

Η Θέση μας από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Για τον πρωθυπουργό η τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό μεγεθύνεται από τον επικοινωνιακό οίστρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και μόλις αποχωρήσουν οι κάμερες από τις ακτές όλα θα είναι καλύτερα.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θεωρεί ότι ήταν ατυχία που το ναυάγιο συνέβη τη νύχτα και θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει τις πρωινές ώρες. Ισως άλλη φορά να ορίσει ότι τα ναυτικά ατυχήματα θα πρέπει να γίνονται πριν από τη δύση του ηλίου. Για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης οι οικολογικές ευαισθησίες τους εξαντλούνται στις Σκουριές.

Ολα αυτά δείχνουν μια κυβέρνηση ανευθυνοϋπεύθυνων. Αν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην αντιπολίτευση, και είχε συμβεί μια τέτοιας έκτασης οικολογική καταστροφή και με την κυβέρνηση να έχει ολιγωρήσει δραματικά όπως η σημερινή, δικαίως θα ζητούσε παραιτήσεις. Είναι βέβαιο μάλιστα ότι θα πρωταγωνιστούσε στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό στον Σαρωνικό, επικεφαλής οικολογικών κινημάτων που σήμερα είναι άφαντα.

Τώρα, όλα είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και ότι πρόκειται για υπερβολές των μέσων ενημέρωσης που επιμένουν να προβάλλουν τα στιγμιότυπα από τις πετρελαιοκηλίδες που έχουν εξαπλωθεί στις ακτές της Αττικής.

Η πραγματικότητα όμως είναι αδήριτη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου να επανέλθει το οικοσύστημα στην πρότερη κατάσταση, ενώ ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση στην τροφική αλυσίδα είναι άμεσος.

Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν ευθύνες, καταργώντας την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων που είχε δώσει το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας στο δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε. Δεν απέδωσε όμως και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος.

Ενα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει: Ή ο πρωθυπουργός είναι τόσο αδύναμος ώστε ούτε καν μπορεί να απομακρύνει έναν υπουργό που ελέγχεται για ολιγωρία στην αντιμετώπιση μιας κρίσης ή τελικώς η κυβέρνηση λειτουργεί, όπως εύστοχα παρατήρησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Σαντορινιός. Οτι δηλαδή όλοι μαζί ευθύνονται για τα λάθη που έγιναν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου