Η επανάσταση του αυτονόητου

18/09/17 • 07:17 | UPD 18/09/17 • 07:17

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ανακάλυψε» ότι ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε νέο Μνημόνιο, όταν οι 153 της συμπολίτευσης έχουν δεσμεύσει τη χώρα με αυστηρή λιτότητα για τα επόμενα χρόνια. #ΕΤ

Υστερα από τους απίστευτους ακροβατισμούς που βιώνει η χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια, με τις αέναες διαπραγματεύσεις και τα διχαστικά κηρύγματα, η παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισμό.

Οι προτάσεις του διακρίνονταν από ρεαλισμό, το σχέδιό του αποτελείτο από αυτονόητες πρακτικές της υπόλοιπης Ευρώπης. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε αμηχανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ανακάλυψε» ότι ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε νέο Μνημόνιο, όταν οι 153 της συμπολίτευσης έχουν δεσμεύσει τη χώρα με αυστηρή λιτότητα για τα επόμενα χρόνια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν τη Ν.Δ. να εξηγήσει πού θα βρει τα χρήματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα επόμενα δύο χρόνια, όταν οι ίδιοι το 2015 δήλωναν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα έσκιζαν τα Μνημόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τα λιγότερα σε επίπεδο παροχών και δεσμεύθηκε για τα περισσότερα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια με την καθιέρωση ξενόγλωσσων και θερινών τμημάτων, τη διασύνδεση της έρευνας με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την απομάκρυνση των «φοιτητοπατέρων» ανήκουν στη σφαίρα του «αυτονόητου» και όχι στον κόσμο του φανταστικού.

Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα πειράματα και τις «μάχες» που συνήθως καταλήγουν σε ατιμωτικές και επώδυνες συνθηκολογήσεις. Θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Οι σημερινοί 16άρηδες και 17άρηδες που από τώρα βλέπουν στο Διαδίκτυο πώς λειτουργούν τα ξένα Πανεπιστήμια αδυνατούν να πιστέψουν ότι πρέπει να κοπιάσουν σκληρά για να εισαχθούν στα ελληνικά ΑΕΙ, όπου πολλές φορές η μάθηση είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία και καθοδηγείται από συντεχνιακού τύπου πρακτικές.

Στην οικονομία, οι επιχειρήσεις θέλουν γρήγορες αδειοδοτήσεις και σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πού μπορούν να κατασκευάσουν τις μονάδες τους και με ποια διαδικασία. Το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να λειτουργεί ενθαρρύνοντας τους οικονομικά αδύναμους με συγκεκριμένα κίνητρα για να βρουν εργασία και όχι να στέκεται στην απλή επιδότηση, την οποία τελικώς λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανέργων.

Η επανάσταση του αυτονόητου είναι προ των πυλών στην Ελλάδα ύστερα από μια δύσκολη περίοδο για τους πολίτες που επιβαρύνθηκαν από τις ακάλυπτες υποσχέσεις του Τσίπρα και τη διαρκή κατασκευή εχθρών από το Μαξίμου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου