Το σχέδιο της Ν.Δ. για την επόμενη μέρα

17/09/17 • 08:00 |

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το τεράστιο ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού δείχνει ότι πρώτο μέλημα του Μαξίμου είναι να μείνει στην εικόνα, χάνοντας την ουσία του προβλήματος. #ΕΤ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το επικοινωνιακό φτιασίδωμα που θέλησε να παρουσιάσει στη ΔΕΘ, έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα, και μάλιστα παταγωδώς. Τόσο στην οικονομία και στα προβλήματα της καθημερινότητας όσο και στη διαχείριση κρίσεων.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το τεράστιο ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού δείχνει ότι πρώτο μέλημα του Μαξίμου είναι να μείνει στην εικόνα, χάνοντας την ουσία του προβλήματος.

Το ίδιο, άλλωστε, έχει συμβεί και στην οικονομία. Η τοξική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 είχε ως συνέπεια να εξαντληθούν πλήρως οι αντοχές της κοινωνίας από τους φόρους και τις μειώσεις εισοδημάτων και να δηλητηριαστεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Εδιωξε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο εξωτερικό, επιβάρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τελικώς αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της χώρας.
Η επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται μόνο στα λόγια, καθώς οι ίδιοι οι υπουργοί βάζουν εμπόδια, από τις Σκουριές και την Κέρκυρα μέχρι το Ελληνικό, όπου ακόμα το κράτος δεν μπορεί να αποφασίσει αν υπάρχει δάσος, στερώντας από τη χώρα μια μεγάλη επένδυση ύψους 10 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και το βάρος της ευθύνης για αυτό πέφτει στους ώμους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά την τελευταία ελπίδα του κόσμου για εθνική ανάκαμψη.

Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε δραστική μείωση των φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε συνδυασμό με αντίστοιχη περιστολή των κρατικών δαπανών, είναι το πρώτο βήμα για να αναπνεύσει η οικονομία και να δημιουργηθούν στοιχειώδεις συνθήκες ρευστότητας.

Επιπλέον η βούληση του προέδρου της Ν.Δ. για την αλλαγή του κράτους και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, στην Υγεία και την Παιδεία αποτελούν απαραίτητα βήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Για παράδειγμα, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δημιουργήσει συνθήκες ευγενούς άμιλλας με τα δημόσια ΑΕΙ, συμβάλλοντας στην προαγωγή της εκπαίδευσης, αλλά και της οικονομίας.
Ο Αλ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Και δέσμευσε και την επόμενη κυβέρνηση σε ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και προκαθορισμένα μέτρα λιτότητας.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αμβλύνει τη λιτότητα, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους νέους και να καταφέρει να επιτύχει σταδιακά την έξοδο από την κρίση με το δικό της πρόγραμμα. Με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές θέσεις σε όλους τους τομείς άσκησης πολιτικών που θα μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας δεν το έχει. Το διαθέτει όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος μπορεί να κάνει τη φιλελεύθερη επανάσταση που χρειάζεται ο τόπος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής